4e Bondsconcours Boukoul

02 juli 2014 door Tanya van de Laar

De laatste wedstrijd voor de zomerstop is het 4e Bondsconcours, wederom in Boukoul. Ondanks code geel hebben we het op een paar druppels na, best goed uitgehouden aan de rand van het dorp.

 

Het eerste zestal was meteen al lekker bezig, gemiddeld de negen was een eitje. Debutant Lau Geraets kon goed meekomen met de andere schutters en evenaarde bijna zijn persoonlijk record van vorige week. Met 171 punten mag hij heel tevreden zijn. Rik van den Beuken werd hoogste heer in de Superieur klasse met 188 punten. Steve Wijler behaalde de overwinning bij de jeugd met 183 punten.

Mooiste resultaat is het winnen van het Bondsconcours door dit zestal! Met 1085 punten zijn ze de beste in de hoogste klasse. Zo liep de dominantie van De Zwarte Roos toch een deuk op!

 

Ons tweede zestal was helemaal gevuld. Rene Ververs was een dag vrij en maakte gebruik van de gelegenheid om een pijltje mee te schieten. Hij haalde een totaal van 143 punten. De lenzen zijn dit keer wel in het goede oog gedaan door Sven Heijthuijzen, alleen bleef het resultaat een beetje uit. Met 122 punten sluit hij deze reeks wedstrijden af. Danielle Heijnen liet zien dat ze niet hoeft te oefenen om goed te schieten; ze schoot 141 punten.

In totaal werden er 816 punten (= 6,8 gemiddeld) geschoten.

 

De opgaven voor de Persoonlijke Kampioenschappen zijn gedaan. Te zijner tijd volgt verder bericht van de inschrijving.

 

Ik wens iedereen een fijne zomer, prachtige vakantie en veel oefenplezier toe!

 

Namens de zestalcommissie,

Tanya van de Laar

3e Bondsconcours Boukoul

23 juni 2014 door Tanya van de Laar

Met zeventien schut(s)ters van Ons Genoegen hebben we zondagmiddag deelgenomen aan het 3e Bondsconcours in Boukoul. Met een lekker zonnetje en af en toe een wolkje, was het goed toeven in de buitenlucht.

 

Het eerste zestal schoot 1036 punten. Er zat geen hoogvlieger tussen, het grootste deel van de kaart werd gebruikt. Steve Wijler (177 punten) moet genoegen nemen met een derde plaats bij de Jeugd groep I.

 

In het tweede zestal ging het ook moeizaam; daar werden missers en enen geschoten. Frank Hoogmans begint het vertrouwen weer terug te krijgen en schoot zich met een totaal van 177 punten hoogste Heer in de A klasse. Theo Pijls daarentegen gaf aan geen tentschieter te zijn en sprokkelde 139 punten bij elkaar. Nu Danielle voor een korte vakantie in Nederland is, was het duidelijk dat Yvo van de Laar goede zin had, want hij stuiterde door de tent. Hij schoot daarbij ook een mooie 165 punten. Dat de sfeer er wel in zat, bewezen Caroline en Danielle door al swingend en dansend rond te lopen.  Al met al heeft dit zestal een tweede plaats in de A klasse behaald. Henk Smolenaars, Lau Geraets en Frank haalde alle personele prijzen in deze klasse binnen.

 

Het derde zestal bestond uit de familie Heijnen en Ben Geraets. Zij schoten 604 punten met vijf personen.

 

Op naar volgend weekend!

 

Namens de zestalcommissie,

Tanya van de Laar

Brabant vs. Limburg

08 juni 2014 door Tanya van de Laar

Vanmiddag heeft onze Steve Wijler op uitnodiging van Team Limburg mee geschoten met Brabant vs. Limburg. Daarvoor is hij samen met zijn ouders afgereisd naar Baarschot (NB). Om 11.00u was de aanvang voor een lange, hete wedstrijd. Eerst een paar druppels regen gehad, maar de zon kwam al weer snel kijken.

 

Voor de wedstrijd zijn in alle klasses vier kandidaten uitgenodigd (bij de heren acht personen) van beide provincies, om zich aan elkaar te meten. De deelnemers schieten 2x25 pijlen, waarbij twee pijlen per schietbeurt. De nummer 1 en 2 schieten op de linkse kleine kaart en nummer 3 en 4 doen hetzelfde op de rechtse kleine kaart. Iets te grove fout en een misser is het resultaat.

 

Na de eerste 25 pijlen had Steve 240 punten en ging daarmee gelijk op met zijn concurrent van Brabant. De pauze heeft hem een beetje uit zijn ritme gebracht. Hij wilde de pijl afzetten, maar die kwam hem weg, misser als resultaat. Daarna goed op blijven letten en iedere volgende beurt  schoot hij 19 of 20 punten. In totaal behaalde hij 454 punten (=9,08) gemiddeld en was daarmee de beste jeugdschutter van Limburg.

Brabant heeft met veel overmacht (91-9) het duel gewonnen, maar dat mocht de pret niet drukken.

 

Nog steeds in de brandende zon volgde daarna de shoot off, waarbij de schutter één kans kreeg voor het blazoen te raken. Degene met de minste punten zou afvallen. De eerste ronde schoot Steve een 9, hij was veilig, want de knaap voor hem had al een 8 er op gezet. Tweede ronde werd een dikke 10 door hem geschoten, er vielen vier schutters af. Derde ronde volgde weer een 10, de andere twee schutters hadden slechts een 9, dus gewonnen! Hij was in ieder geval het snelste klaar. Bij de anderen heeft het nog een paar pijlen langer geduurd om de wedstrijd te beslissen.

 

Met wat supporters uit Limburg is het een heel gezellige middag geworden!

 

Namens de zestalcommissie,

Tanya van de Laar

2e Bondsconcours Baexem

03 juni 2014 door Tanya van de Laar

Voor het 2e Bondsconcours waren we uitgenodigd op de banen van Gezellige Uren Baexem. Het zonnetje hield zich wat verscholen, maar toen die eenmaal was doorgebroken, prima schietweer.

 

Het eerste zestal schoot een totaal van 1062 punten, goed voor de tweede plaats in de Superieur klasse. Winnaar van het toernooi werd De Zwarte Roos I met 1080 punten. Bij Rik van den Beuken kwam de diesel langzaam op gang na de vakantie. Met een score van 189 punten werd hij hoogste Heer in de Superieur klasse. Steve Wijler had nog een beetje last van de nacht er voor. Ondanks dat behaalde hij een tweede plaats bij de Jeugd in de A klasse met 177 punten.

 

In het tweede zestal stond het gas er op! Tenminste.. bij sommigen dan. Tanya van de Laar zette de lijn van de vorige keer gewoon voort en won Hoogste Dame in de A klasse met 179 punten. Dat Steve verslagen is door een meisje, moest er wel effe ingewreven worden.

Onze voorzitter Koos Heijnen had vandaag ook te kampen met een slaapgebrek. Na de nachtdienst stond hij lekker onder de boog. Met hier een daar een schoonheidsfoutje heeft hij 161 punten geschoten. Dit gemiddelde heeft hij de afgelopen 25 wedstrijden niet geëvenaard.

Al met al werd door dit zestal 961 punten behaald, wederom een tweede plaats in de A klasse.

 

De drie deelnemers van het derde zestal hebben, zoals ze zelf al zeiden, hun bijdrage geleverd. Ben Geraets schoot wel de dikste laatste pijl van allemaal (zie foto).

 

We hebben genoeg prijzen weggekaapt! Go Ons Genoegen!

 

Ook nog een speciaal woord van dank aan de vele supporters, die de schutters gesteund hebben. Het is altijd fijn een vriendelijk gezicht te zien!

 

Namens de zestalcommissie,

Tanya van de Laar

 

Nationaal Concours Leveroy

20 mei 2014 door Tanya van de Laar

Onder totaal andere weersomstandigheden ten opzichte van vorige week, hebben we zondagmiddag opnieuw geschoten in de tent in Leveroy. Ditmaal een Nationaal Concours ter ere van het 90 jarig jubileum van ‘De Vriendenkring’. Veel toppers hadden zich afgemeld, maar de resultaten zijn er niet minder om!

 

Na vijf proefpijlen was iedereen lekker opgewarmd. Koning Leo Pijls kwam voor het eerst in actie en startte met 49 tellende punten. Kevin Slaats en Tanya van de Laar hadden de turbo open gezet en volgden met 47 punten. Daarna zakte de resultaten iets af, maar de negen gemiddeld bleef gehandhaafd. Op het eind werd het laatste beetje energie er uit geperst en hielden we vier toppers met meer dan de negen gemiddeld over. Kevin scoorde 188(!), Tanya vestigde een nieuw persoonlijk record met 185, Leo schoot 182 en Frank Hoogmans volgde met 181 punten.

In totaal haalde het eerste zestal 1054 punten. Niet genoeg voor de overwinning; die ging naar De Zwarte Roos (Slek-Echt) met 1095 punten. Dankzij Henk Smolenaars en Lau Geraets heeft ons eerste zestal wel mooi een tweede plaats in de Superieure klasse behaald!! Tanya’s punten zijn ook genoeg voor de winst bij de dames; de eerste overwinning in de hoogste klasse sinds 2007. Wauw!!

 

Het tweede zestal werd gevuld door vier personen. Koos Heijnen haalde, ondanks een paar uurtjes slaap, 153 punten bij elkaar en was daarmee het hoogste van dit zestal. Ben Geraets had na 10 pijlen 1 punt meer dan zijn vader en heeft deze punten vol kunnen houden. Met een prachtig resultaat van 139 punten heeft hij bijna zijn PR geëvenaard.

 

Namens de zestalcommissie,

Tanya van de Laar

1e Bondsconcours Leveroy

13 mei 2014 door Tanya van de Laar

Onder winderige en regenachtige omstandigheden hebben we afgelopen weekend deelgenomen aan het 1e Bondsconcours op de banen van De Vriendenkring in Leveroy. Om 10.30u mochten we ons melden met de winterjas aan. Dat nog niet iedereen wakker was, heeft Rik van den Beuken bewezen door de eerste pijl over het pak heen te schieten. Zijn vizier bleek nog op 60m te staan.

 

De andere negen deelnemers van Ons Genoegen hadden ook moeite met de weersomstandigheden. Ondanks de regen schoot Steve Wijler gewoon tussen de druppels door zijn 180 punten en werd daarmee hoogste Jeugd groep A.

 

Op naar het Nationaal Concours van volgende week!

 

Namens de zestalcommissie,

Tanya van de Laar

Koningschieten

05 mei 2014 door Tanya van de Laar

Koning Leo en Jeugdkoning Steve

Een titanenstrijd hadden we op gehoopt, een titanenstrijd is het gebleken!

Koningschieten 2014 ligt achter ons, het was heel spannend!

 

Voorzitter Koos Heijnen opende de wedstrijd met een mooie introductie. In totaal waren er zeven oud koning(inn)en aanwezig. In de voorbereiding zijn ook de nodige risico’s genomen. Sven Heijthuijzen besloot thuis nog wat te oefenen en zijn moeder te laten zien hoe een echte schutter zijn best doet. Dat deed hij wel heel erg goed, want de lamellen en raam moesten ervoor sneuvelen. Gelukkig konden zijn ouders wel om dit incident lachen.

Manuela Linssen heeft donderdag de boog weer sinds zeer lange tijd in de arm genomen en heeft ook maar nieuwe stabilisatie uitgeprobeerd. Dit bleek een betere combinatie te zijn met haar lichte boog. Dus hoppa: zondag meteen uitproberen!

 

Twintig deelnemers trokken ten strijde op een mooie, zonnige zondagmiddag. Na de eerste 20 pijlen stond de top vijf slechts zeven punten uit elkaar; er kon nog van alles gebeuren. Rik van den Beuken leidde met 184 punten bij de Senioren, Steve Wijler (jeugd) had 189 punten op de teller staan. Ondertussen heeft Rutger van Bilsen zijn nokpunt laten repareren en brak Theo Pijls van ‘gif’ zijn pijl doormidden. Hij had twee keer achter elkaar op een millimeter na de tien niet geraakt en dat wekte de nodige frustraties. ‘As dit nog eine kier gebeurtj, break ich um door!’, zei Theo. En zo geschiedde.

 

Na een heerlijke pauze met broodjes, huidvlees en krentenmik, werd de wedstrijd zonder proefpijl hervat. Uit voorgaande jaren is gebleken dat de tweede serie voor sommigen moeilijk opstarten is, anderen gaan gewoon op hetzelfde ritme verder. Dat onze toppers last van het eerste scenario hadden, bleek uit de vijfde serie van Rik en Theo: 39. Frank Hoogmans en Kevin Slaats volgde later met een serie van 37. Er was er eentje, stiekem heel goed haar best aan het doen: Tanya van de Laar. Met een tweede doorgang van 178 punten, erg tevreden. De Koning bijhouden was net iets te veel gevraagd.. Dat gold ook voor favoriet Rik, die zich goed heeft hersteld, maar uiteindelijk 1 punt te kort kwam.

Dan is nu het moment om de belangrijkste naam van de dag te noemen. Leo Pijls schoot zeer constant en dat leverde hem twee series van 183 punten op. Met een totaal van 366 punten is hij Koning van Ons Genoegen 2014! De verbazing bij hem was des te groter, dat hij na jaren de titel opnieuw heeft veroverd.

 

Steve doorliep zijn wedstrijd zonder enige obstakels en haalde in totaal 377 punten. Dit brengt een gemiddelde van 9,43 met zich mee! Hiermee mag hij zich, voor de eerste en meteen ook laatste keer, Jeugdkoning noemen.

Ben Geraets heeft het bij de jeugd ook prima gedaan met een score van 254 punten. Daarmee is hij Coen Houben en Phlup Vullers voor gebleven!

 

Na de prijsuitreiking werden de nodige rondjes gegeven en de herinneringen aan de middag nog eens opgehaald. Aangemoedigd door veel supporters, kunnen we terugkijken op een geslaagd toernooi!

 

Een kijkje in de resultaten:

1.       Koning Leo Pijls 366 punten                      1. Jeugdkoning Steve Wijler 377 punten

2.       Rik van den Beuken 365 punten                2. Ben Geraets 254 punten

3.       Theo Pijls 354 punten

4.       Kevin Slaats 353 punten

5.       Tanya van de Laar 349 punten

 

Namens de zestalcommissie,

Tanya van de Laar

Drietallen schieten OVU

27 april 2014 door Tanya van de Laar

Gisteravond is door twee drietallen deelgenomen aan het Drietallen schieten bij Onze Vrije Uren in Heythuysen. De zolder werd aangepast aan de grootte van de schutters en de stemming was goed. Na een aantal pijlen werd er veel gezucht en gesteund, maar de resultaten hadden er weinig onder te lijden.

 

Beide teams, bestaande uit Frank, Rik, Willem-Jan en Steve, Kevin, Sven, bleken meer concurrentie aan elkaar te beleven. Twee series lang moesten de Drie Musketiers toekijken hoe ze afgepoeierd werden door the Underdog. Steve werd hoogste schutter van die avond met 234 punten.

 

Helaas waren de resultaten van de drietallen niet voldoende voor de overwinning van deze wedstrijd. Volgende ronde, opnieuw een kans.

 

Namens de zestalcommissie,

Tanya van de Laar

Ardennen

22 april 2014 door Tanya van de Laar

Een aantal ‘traditionele’ schutters hebben hun paasweekend in de Ardennen doorgebracht. Steve, vader Ton, Kevin en Rik hebben de 3D ronde van Camping l’Eau Rouge geschoten.

Op het laatste moment had ik besloten mee te gaan, aangezien ik een vrij weekend had en er nog een plaats over was. Wat een goede keuze was dat, want het was ontzettend gaaf! Maar nu even weer terug naar het begin. Zaterdag morgen half 9, zijn we met 2 auto’s richting onze Belgische buren gereden. In vol ornaat natuurlijk met thermoshirts, leggings, bergschoenen, pakjes drinken en zakmessen (& arme Steve die nog leed aan de buikgriep en van moeder de hele medicijnkast maar meegekregen had). Waar wij hoopten op het begin van een super ervaring, begon toen helaas ook het gezeur van onze lieftallige ploeggenoten waarbij we ons ingeschreven hadden. Want waar 6 man per baan toegestaan was, dachten wij met 1 man extra ook verder te kunnen. Dit om met z’n allen de ervaring te kunnen delen (en aangezien wij normaal aanzienlijk sneller schieten als anderen, dachten wij dat dit geen probleem zou zijn). Onze Belgische vriend dacht hier toch net even anders over. Maar goed, na zijn geklaag aangehoord te hebben gingen we toch gewoon van start. Dag 1 was een hunter-ronde, voor ieder doel maar 1 kans en dus maar 1 pijl toegestaan. Het was een leuke, uitdagende en vooral fysiek uitdagende maar ook erg leuke ronde (maar ja wat wil je in de Ardennen?!). We ondervonden dat het bos veel stenen voor ons verborgen hield, tot de pijl deze naar boven haalde (of was het juist andersom?!?). Kevin heeft deze dag een nieuwe bijnaam gekregen, namelijk ‘headshot’. Hij haalde de dieren meteen uit hun lijden, door hun hoofd te doorboren (of het nu luguber of juist diervriendelijk is?!?). De mannen moesten wel even wennen aan het schieten bergop (want dat hebben we natuurlijk in Nederland niet zo…). Maar de pijlen bleven enigszins gespaard. Met een beperkt aantal slachtoffertjes hadden ze nog genoeg pijlen voor dag 2. Dat de mannen snel schoten (& ik de punten bijhield, dus hier ook geen tijd in verloren ging) liet zich merken, we waren om half 4 klaar en weg. Op weg naar herberg Coocabane, waar we HEERLIJK(!!) hebben genoten van het zonnetje op het terras met een glaasje bier voor ieder. Daarna nog gedineerd in een plaatselijk restaurantje en toen geslapen als baby’s (op die 10 mannen na die om half 3 binnen gedenderd kwamen…). Zondagochtend fris en fruitig (Steve voelde zich toch nog niet helemaal fit, maar goed de bikkel ging door!) aan het paasontbijt in de herberg en toen in vol ornaat op naar dag 2. Vandaag 19 graden voorspeld, dus dat mocht weer een ontzettend mooie dag worden. Deze dag hadden we het ons beter bekeken en hebben we ons meteen ingeschreven op een eigen baan, waar we uiteindelijk alleen met ons clubje stonden (heerlijk wat een luxe!). Het gewone 3D regelement vandaag waarbij 3 pijlen gebruikt mochten worden om het doel te raken. Vandaag was een nog leuker parcours uitgezet, waar we startte met een vis half in het water. Ze hebben geschoten op een schildpad, dinosaurus, leeuw en bedenk het je maar. Alle dieren kwamen naar voren en werden afgeslacht. Het was een ontzettend gaaf weekend en de mannen hebben meteen al afgesproken dit het volgend jaar nog eens dunnetjes over te doen. Laten we hopen dat ze dan net zo’n weer en ervaring mogen opdoen! Jongens het was super gaaf, bedankt dat ik nog mee mocht als aanhanger!

Over en sluiten, Caroline

Roggelse Kampioenschappen 2014

07 april 2014 door Tanya van de Laar

Kampioenen

Het weekend van 5 en 6 april stond in het teken van de Roggelse Kampioenschappen, de jaarlijkse afsluiting van het Onderlinge Bekerseizoen 2013-2014. Spannend was het in alle klasses, soms tot op de laatste pijl.

 

Zaterdagmiddag werd de aftrap gegeven door de Dames en Veteranen. Voor Ons Genoegen deden Theo Pijls en Jan van Roy mee. Met 245 en 218 punten werd er door hun niet meegestreden om de prijzen. Winnaar werd Peter Joosten (HB) met 272 punten, 8 punten los van de nummer 2.

Helaas werden de dames niet vertegenwoordigd door onze vereniging. Van de vijf deelneemsters was Sabine van Rijt (HB) de sterkste met 253 punten, 13 punten voorsprong op nummer 2.

 

Zondagochtend was het vroeg aantreden voor de jeugdigen. Om 10.00u werd het startschot gegeven. Er waren vier schutterkes op 18 meter, vijf kandidaten t/m 15 jaar en zeven deelnemers in de groep t/m 18 jaar.

Bij de jongsten won Olga Sijbers (HR) met overmacht. Ze behaalde 246 punten. In groep II was het Michael Simons (HR) die zijn meerdere moest erkennen in Brianne Ghielen (HR). Zij versloeg hem met 1 punt en had een totaal van 230 punten.

Steve Wijler liet er bij zijn eerste Roggelse Kampioenschappen geen gras over groeien. Na 15 pijlen stond hij 9,6 gemiddeld (= 144 van de 150 punten). Toen hij pijl 22 een 6 schoot, werd hij weer even goed wakker geschud en ging de turbo er op. Met een prachtige score van 279 punten (= 9,3 gemiddeld) werd hij kampioen in zijn klasse.

 

Na snel een hapje gegeten te hebben, was het zondagmiddag tijd voor de Senioren van Roggel om zich te bewijzen. Ons Genoegen heeft Frank Hoogmans, Willem-Jan Timmermans, Kevin Slaats, Leo Pijls, Lau Geraets en Koos Heijnen afgevaardigd. Met vier schutters hebben we ons in de top 8 geschoten, helaas niet voldoende voor de overwinning. Van begin af aan was Edwin Joosten (HR) een sterke tegenstander, die weinig ruimte liet. Met 278 punten werd hij winnaar bij de Heren. Stephan Baetsen (HR) had wat moeite met opstarten, maar schoot halverwege 50 en 49, waarmee hij de concurrentie voorbij stevende. Hij kwam vier punten tekort voor de overwinning. Willem-Jan Timmermans schoot constant en behaalde met 273 punten een derde plaats. Frank Hoogmans volgde met 1 puntje minder. Zo zat het toch allemaal dicht bij elkaar.

 

Tijdens de prijsuitreiking werd de spanning nog even verder vastgehouden door bij de Senioren de laatste zes pas bekend te maken nadat alle andere kampioenen hun trofee in ontvangst hadden mogen nemen. De ontlading was daardoor des te groter.

Het eerste zestal heeft in ieder geval de beker gewonnen met een ruime voorsprong. De andere prijzen voor de zestallen zijn veroverd door Heideroosje.

 

Tot slot was er nog een aandenken voor de beste schutter van de dag, die zich daarmee ook Algeheel Roggels Kampioen 2014 mag noemen. Die eer kwam toe aan Steve Wijler, de absolute topper van de wedstrijd met 279 punten.

 

Namens de zestalcommissie,

Tanya van de Laar