Korpskampioenschappen

19 oktober 2015 door Frank Hoogmans

Korpskampioenschappen 1ste zestal

Op zondag was het de beurt aan het eerste zestal. Het eerste trad ook aan in een iets gewijzigde opstelling ten opzichte van vorig jaar, toen men korpskampioen 2014 werd. Harold Janshen mocht Steve Wijler vervangen (als je het over vervangen kunt hebben), die een belangrijke wedstrijd had in Schijndel. Daarover later meer.

De dag begon goed. Rik van den Beuken en Henk Smolenaars kwamen ’s morgens nog wat oefenen. Henk wou wel eens de boog van Rik proberen. Resultaat was dat Henk een Robin Hood schoot met Rik zijn pijlen. Rik had maar 3 pijlen, nu nog maar 1. Maar Leo Pijls kwam met de oplossing. Hij had thuis nog wat van dezelfde pijlen over, alleen een beetje langer. Maar Rik laat zich niet kennen. Recht op staan, klikker een beetje naar voren en schieten maar. In 3 pijlen, waren Leo’s pijlen en Rik’s boog afgesteld.

Leo Pijls had een ietwat wisselende dag. Veel pijlen vlogen strak in het geel en in het rood. Maar, bij het afzetten van een pijl, kwam hij per ongeluk aan de losser, waardoor deze niet op de kaart belandde. Resultaat was een verwensing, waardoor de drie jonge dames, die op het podium zaten, rode oortjes kregen. Zij zullen Leo niet snel vergeten, denk ik. Harold Janshen, wederom met een ingetapete schouder, had op den duur last van materiaalpech. Een pijl vloog linksonder in de 5 (hij dacht een losfout). De pijl daarop vloog linksonder in de 6 (niet ver van de 5 af). Na inspectie van de pijl, konden we niet veel vinden. Draaien aan het vizier dus. De pijl daarna vloog linksonder in de 7. Nu was de maat vol en werd een nieuwe pijl gepakt, die weer het geel wist te raken. De defecte pijl werd ’s avonds ritueel in 2 stukken gebroken. Trouwens, de schouder hield het tot de laatste 10 pijlen weer vol.  Willem-Jan Timmermans dacht wat Henk ’s morgens kon, kan ik ’s middags ook wel doen. Hij schoot een pijl vol op die van Rik (Ja wederom Rik. Op één dag, 3 pijlen kapot.). Robin Hood. Je kon het ongeloof in Rik zijn ogen zien. Willem-Jan daarentegen kon weer een Robin Hood op zijn lijstje erbij schrijven. Deze pronkt nu weer aan de muur in Maasbracht-Beek bij de overige. Voor de rest schoot Willem-Jan een constante wedstrijd met allemaal 8’en, 9’es en 10’en. Goed dus. Kevin Slaats begon, naar zijn mening, de dag niet goed. De eerste 15 pijlen waren onder zijn gemiddelde. Zeker niet slecht, maar Kevin legt de lat natuurlijk hoger. Na de eerste 15 pijlen vond hij het welletjes. Na wat door ons op hem ingesproken te hebben, zag je de strijdlust weer in zijn ogen. Dat zien wij graag. De overige 25 pijlen werden afgesloten met hoge tot zeer hoge series. Kevin was weer Kevin. Rik van den Beuken is en blijft een rustige en standvastige schutter. Na ’s morgens na 3 pijlen de nieuwe pijlen te hebben ingeschoten, ging hij gewoon van start zoals we dat van hem gewend zijn. Gewoon schieten en dan komt alles goed, was zijn mening. En dat werd het ook. Weinig pijlen vlogen buiten het geel. Na de Robin Hood (geschoten door Willem-Jan), was er toch enige verontwaardiging te herkennen bij hem, maar hij pakte een andere pijl en ging weer gewoon door. Resultaat was een hoog gemiddelde. Reactie van Rik was dat hij het jammer vond dat hij deze wedstrijden niet met de longbow kon schieten. Frank Hoogmans moest en zou wraak nemen op vorige week. En die wraak kwam er. Volgens mij heeft hij maar een enkele pijl buiten het geel geschoten. Hij werd hiermee hoogste schutter van het eerste zestal met 9,35 gemiddeld. Prima gedaan.

In totaal werden er 2076 punten geschoten. Een gemiddelde van 8,65. Dit was niet genoeg om een podiumplaats te bemachtigen. Terechte winnaar werd De Zwarte Roos 1 uit de Sjlek. Hiervoor onze felicitaties. Na de wedstrijd werd er nog lang nagepraat en gevierd. Hierbij kwamen hamburgers en lipbalsem ter sprake.

Dit was weer het einde van twee drukke, maar zeker voldane en gezellige, fijne weken. Ook namens de zestalcommissie willen we iedereen bedanken voor zijn of haar steun in welke vorm dan ook.

Namens de zestalcommissie.
Harold Janshen

Voor de volledige uitslag van het eerste zestal, zie: https://www.mijnzestal.nl/Vereniging/1/Uitslagen?matchid=2460

Korpskampioenschappen 2de zestal

Het eerste weekend van september staat traditioneel in het teken van de korpskampioenschappen. Zo ook dit jaar. Tegenstelling tot de persoonlijke kampioenschappen was het weer. Dit weekend was het koud en regenachtig.

Op zaterdag was het de beurt aan het tweede zestal. Vorig jaar wist het tweede zestal de korps in hun klasse te winnen. Met een ietwat gewijzigde samenstelling waren de verwachtingen voor dit jaar hoog gespannen.  Lau Geraets en Koos Heijnen waren de enige overgeblevenen van het succesteam van vorig jaar. Zij hadden de taak, door hun ervaring, om de rest van het team mee over de streep te trekken.

Daniëlle Heijnen heeft weer bewezen een keiharde te zijn. Ze schoot meermaals de pees tegen de elleboog aan. Dit werd gelijk een mooie pijnlijke en rode plek. Deze plek werd gelijk behandeld door ijs en de goede zorg van Yvo van de Laer. Welke kleuren deze plek uiteindelijk allemaal hebben gekregen, was bij het ter perse gaan van dit verslag nog niet bekend. We verwachten dat Yvo deze goed behandeld heeft. Daniëlle schoot gewoon door. Af en toe iets voorzichtiger, maar uiteindelijk een mooie 246 punten. Jacqueline Wijler ging furieus van start. Ze was echt op oorlogspad. De ene na de andere pijl belande in het rood en geel. Ze wist in de eerste ronde van 20 pijlen precies 160 punten te schieten. Een 8 gemiddeld dus. De tweede serie was iets minder, maar nog steeds goed. Uiteindelijk wist ze een 7,1 gemiddeld te schieten.  De persoonlijke trainingen van zoon Steve hebben zijn vruchten afgeworpen.  Koos Heijnen was weer vanouds Koos. De dikke pijlen (fatboys) van hem hebben meermaals bewezen goede strepennaaiers te zijn. Dit vaker ten ongunste van onze Duitse collega’s uit Myhl. Maar Koos bewijst keer op keer weer dichterbij gemiddeld de 8 te komen. Dit belooft wat voor de toekomst. Zeker als zijn “tennisarm” weer gezond verklaard is. Lau Geraets stond als vanouds weer als een coole kikker achter de boog. Hij moedigde meermaals zijn teamgenoten aan met uitspraken zoals: komt goed, blijf cool en we worden kampioen. Lau is weer op de weg terug en schoot 322 punten. 2 boven de 8. Theo Pijls wou deze wedstrijd meeschieten. Normaal schiet hij deze wedstrijden niet mee, maar hij had een goed gevoel. Hij kwam de tent binnen gelopen NHB-style (de boog nog half opgespannen). Volgens hem had het tweede een man met ervaring nodig en die ervaring had hij. 324 punten was het eindresultaat. René Ververs dacht bij één van de laatste pijlen dat het team wel genoeg punten bij elkaar had en dat het team op de baan naast hun wel wat hulp kon gebruiken. Hij schoot een dikke compound 10 op de baan naast hem. Enig gevloek en enige sigaretten later was het weer goed. Hij wist 326 punten bij elkaar te schieten. Een 8,15 ondanks de “misser”.

Het tweede zestal had als team (en een team stond er) in totaal 1811 punten (een gemiddelde van 7,55). Dit was ruim voldoende om kampioen te worden in de b-klasse. Heren en dames, van harte gefeliciteerd met dit fantastische resultaat. Ze stonden met een grote glimlach op de eerste plaats op het podium en dat mocht ook. Iedereen goed gedaan. Dit belooft wat voor komend seizoen.

Namens de zestalcommissie.
Harold Janshen

Voor de volledige uitslag van het tweede zestal, zie: https://www.mijnzestal.nl/Vereniging/1/Uitslagen?matchid=2459

Persoonlijke Kampioenschappen

19 oktober 2015 door Frank Hoogmans

Het laatste weekend van augustus staat traditioneel in het teken van de persoonlijke kampioenschappen. Zo ook dit jaar. Dit jaar mochten wij dit organiseren. Met zeer warm en broeierig weer gingen we het weekend in.

Op zaterdag 29 augustus namen we met 4 schutters deel aan de persoonlijke. Het begon al gelijk goed. Koos Heijnen begon de eerste tellende pijl met een misser. Dit hebben we tot aan de andere kant van de tent gehoord. Persoonlijk heb ik vloekwoorden gehoord, waar ik nog nooit van gehoord had. Maar Koos is Koos niet als hij zich dan herpakt en gaat schieten. De ene na de andere vloog in het geel, zonder pardon. Helaas wil Koos niet altijd 2 keer afzetten, daardoor kwamen sommige pijlen niet in het geel. Uiteindelijk schoot hij een 7,9 gemiddeld. De stijgende lijn is toch goed merkbaar. Het eerste komt weer in zicht.

Marc Schaareman heeft een zeer mooi resultaat behaald bij de persoonlijke. Gemiddeld werd er 7,28 geschoten. Ik heb het even terug gezocht, maar dit betrof net geen record. Het 5de bonds behaalde hij net 2 honderdste meer. Al met al een zeer mooi resultaat. De laatste pijlen waren wat zwaar, maar wat wil je na de lange zit.

Ben Geraets was weer op dreef en schoot ruim de 5,5. Hij werd af en toe afgeleid door de 2 mooie dames op de baan ernaast, zodat hij af en toe 2 keer moest afspannen om toch even uit te rusten. Ik had de indruk dat er af en toe toch wat langer werd gewacht aan de schietlijn. Marc Vossen schoot zijn eerste officiële wedstrijd. Hij trok de pijlen gemakkelijk door de klikker, waardoor deze keer op keer wat naar achter werd gezet. In totaal had hij 93 punten. Een mooi resultaat voor de eerste keer.

Op zondag 30 augustus gingen we de strijd aan met 6 schutters. Kevin Slaats wist deze persoonlijke als enigste van OG de 9 gemiddeld te passeren. Kevin was goed op dreef en dat kon je ook aan zijn glimlach zien. 9,15 gemiddeld. De alu-pijlen vliegen nog steeds goed op 25 meter. Willem-Jan Timmermans had de smaak weer te pakken. Als vanouds ging hij weer richting de 9. 8,95 werd het uiteindelijk. Zelf was hij hier zeer tevreden mee. Het aanpassen van de techniek en de zwaardere latten werpen zijn vruchten af. Ga zo door. Frank Hoogmans had, voor zijn doen, een iets mindere dag. 2 pijlen deden niet wat hij wou en kwamen helaas langs de kaart terecht. Frank liet zich hierdoor echter niet kennen. De blik in zijn ogen stond op strijd en dat werd het. Bijna alles geel. 8,55 gemiddeld. Harold Janshen begon de wedstrijd met een ingetapete schouder. Op aanraden van Koos werd dit gedaan. Het heeft qua last geholpen, pas bij de laatste 10 pijlen begon hij de schouder weer goed te voelen en dat was te merken. 8,35 gemiddeld werd het uiteindelijke resultaat. Leo Pijls behaalde een eindresultaat van 8,3 gemiddeld. Het warme weer zorgde er voor dat er af en toe een afzwaaier geschoten werd.  Henk Smolenaars wist de 8 gemiddeld te schieten met 321 punten.

Ook al werd er door niemand een persoonlijke prijs behaald, er werd nog lang nagevierd. Een einde van een geslaagd eerste weekend. Op naar het tweede weekend.

Namens de zestalcommissie.

Harold Janshen

 

 

5e Bondsconcours te Melick

20 juli 2015 door Frank Hoogmans

Sfeerimpressie 5e Bondsconcours

Beste Medeschutters / Medeclubgenoten.

Op 19 juli gingen we met twee complete zestallen naar de sporthal in Melick voor de 5de en tevens laatste bondswedstrijd van dit jaar.

Met een ietwat gewijzigd eerste zestal, begonnen we vol moed en plezier deze wedstrijd. Frank Hoogmans wist als enigste meer dan 180 punten te schieten. In totaal werden het 185 punten. Helaas deze keer niet genoeg voor een mooie beker. Kevin Slaats kwam slechts één punt te kort voor de 9. Na de iets mindere start, werden mooie series geschoten. Harold Janshen mocht deze keer het eerste zestal versterken. Helaas werd het doel van 170 punten net niet gehaald. Één pijl niet door de klikker koste hem gelijk 2 veren en een rechtse drie. Ook had hij natuurlijk geen naam op de pijl geschreven. Met wat te grote handen, lukte het niet om de naam op de pijl te schrijven. Tanya van de Laar hielp hem uit de brand. Leo Pijls kwam rechtstreeks vanuit de late dienst naar Melick. Ik weet niet of hij onder werktijd stiekem had geoefend, maar hij schoot een prima 165 punten. Henk Smolenaars strijde met René Ververs om de vijfde en zesde plaats in het eerste zestal. Beide hadden ze 160 punten, maar Henk had een 10 achterop. Al met al had het eerste zestal  1017 punten. Met deze gewijzigde samenstelling, heeft het eerste het netjes gedaan en zich kranig verweerd.

Het tweede zestal had een grote verrassing. Tanya van de Laar schoot de wedstrijd mee. Ze had er echt zin in. Na een paar oefenpijlen vorige week te schieten, schoot ze op de slippers een hele mooie 152 punten. Hiermee heb je weer bewezen dat je uiteindelijk weer in het eerste thuishoort. Je had er zelf ook lol en plezier in. Volhouden, maar wel oppassen met de pols en hand ! Aron Smolenaars had toch eens een keer de pijlen wat laten inkorten. Het heeft wat inpraten op hem gekost. Dit resulteerde er in dat er weer beter werd geschoten. Hij begon een beetje wisselvallig, maar mede dankzij een laatste serie van 47, wist hij de 8,1 gemiddeld weer te halen. Hopelijk heeft dit hem gemotiveerd, om zoals vanouds, nog meer punten te gaan schieten. Marc Schaareman was dolgelukkig na deze wedstrijd. En dat mag ook. Hij wist 146 punten te schieten. Een 7,3 gemiddeld. Netjes gedaan. Het vele oefenen op de techniek, enz. heeft zijn vruchten afgeworpen. Er werd in Roggel nog tot in de late uurtjes doorgevierd op dit resultaat. Jacqueline Wijler wist vorige week weer te overtreffen. Bijna een 6,5 gemiddeld. Dit ook mede door het aanmoedigen van Steve en Ton. Met Lau en Ben Geraets, die al helemaal in vakantiesferen waren en al goed Duits aan het oefenen waren, deze week vertrekken ze namelijk naar Duitsland, in de gelederen werden 841 punten geschoten.

 
Wedstrijd uitslag: https://www.mijnzestal.nl/Vereniging/1/Uitslagen?matchid=2457
Jaargemiddelde: https://www.mijnzestal.nl/Vereniging/1/Gegevens/Jaargemiddelde?jaar=2015
 
 
Namens de zestalcommissie,
 
 Harold Janshen
 
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Check
www.hbv-onsgenoegen.nl of www.mijnzestal.nl

4e Bondsconcours te Melick

15 juli 2015 door Frank Hoogmans

Beste medeschutters.

Op zondag 12 juli gingen we met 3 volle zestallen richting de sporthal van Melick.

Het eerste zestal begon weer als vanouds in volle sterkte. Ze hadden gelijk de smaak goed te pakken.

Frank Hoogmans wist na een spannende strijd met 189 punten hoogste koning te worden van dit toernooi. Tevens pakt hij een personele prijs door in een 5-serie een score van 50 punten te schieten. Dit maakte hem ook de hoogste schutter van dit toernooi. Proficiat met deze 3 prijzen. Steve Wijler schoot de wedstrijd met een nieuw vizier en zonder echt te oefenen op 25 meter. De 5 proefpijlen werden feitelijk gebruikt om het vizier in te stellen. Hij wist uiteindelijk 188 punten te schieten. Een mooi resultaat met een nieuw vizier. Rik van den Beuken versterkte de gelederen door op één punt na de negen gemiddeld te schieten. Zonder druk en lekker relax te schieten behaalde hij dit resultaat. Conclusie van Rik was: “Het ging wel lekker”.

Met menig goede series wist het eerste zestal in de superieure klasse de eerste plaats te behalen. Dit belooft weer veel voor de korpskampioenschappen.


Het tweede zestal had de smaak ook goed te pakken. René Ververs wist de prijs van hoogste heer in de B-klasse in de wacht te slepen met een 8,6 gemiddeld. Dit zonder echt te oefenen. Wat mogen we verwachten als René iedere week komt oefenen? Leo Pijls bewijst dat hij de nieuwe manier van schieten steeds beter onder de knie krijgt. Hij wist 171 punten te schieten. De 9 gemiddeld komt weer in zicht. Doordat Aron Smolenaars schiet met de oude pijlen van Harold Janshen, werden af en toe de pijlen en punten door elkaar gehaald. Dit is uiteindelijk op 1 punt na rechtgezet. Koos Heijnen wist na een iets moeilijkere start, uiteindelijk de vaart er in te zetten. Strak en snel schieten resulteerde in een constante “gele” stroom van pijlen. Volhouden Koos. Het tweede zestal behaalde in de B-Klasse de eerste prijs. Ook het tweede draait volop in de strijd mee voor de eerste prijs tijdens de korpskampioenschappen dit jaar. Kan de “dubbel” weer binnen gehaald worden?

Het derde zestal was weer compleet. Met 6 schutters werd de wedstrijd begonnen. Caroline Heijnen was weer van de partij. Caroline wist uiteindelijk maar liefst 128 punten te schieten. Ze bewijst hiermee een goede schutster te zijn. We proberen haar over te halen de boog wat vaker in de hand te pakken en dan zal de 8 zeer snel in zicht zijn. Daniëlle Heijnen werd de hoogste schutter in dit zestal met 151 punten. Grote uitblinker werd wederom Ben Geraets. Het vele oefenen en het aanpassen van de techniek werpt zijn vruchten af. Ben schoot 137 punten. Bijna een 7 gemiddeld. Marc Schaareman was ook goed op dreef. Marc schoot bijna de 6 gemiddeld. De techniek wordt beter en beter. Volhouden, het tweede komt meer in zicht.

Allemaal een mooi resultaat en proficiat met de behaalde prijzen.
Voor de volledige uitslag, verwijzen we jullie naar www.mijnzestal.nl.
Op naar de volgende wedstrijd op zondag 19 juli om 14:00 in de sporthal te Melick. Opgaves voor de persoonlijke kampioenschappen op 29 en 30 juli kan men tot zondag 19 juli doorgeven aan Kevin. In het werkschema wordt hier zo veel mogelijk rekening mee gehouden.

Namens de zestalcommissie,

Harold Janshen

  
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Check

 

3de bondsconcours te Wassenberg (D)

10 juni 2015 door Frank Hoogmans

Beste Schutters en Leden.
 

Op zaterdag 06-06 gingen we met 13 schutters en 3 supporters / geblesseerden richting Wassenberg voor de 3de bonds. Deze wedstrijd vond om 20:00 uur plaats. Na links en rechts en omhoog en omlaag gereden te hebben, kwamen we aan bij de sporthal in Wassenberg.

Het beloofde een mooie, gezellige wedstrijd te worden, daar het 1e zestal op baan 3 stond en het 2de en gedeeld 3de op baan 5. Toen kwam er helaas een kink in de kabel. Steve Wijler schoot een aantal pijlen recht door het doelpak op het staal. De pijlen waren hier niet zo van gecharmeerd. Dit resulteerde er in dat het eerste zestal verhuisde naar baan 15. Hier was het doelpak bestand tegen de inslagen.

Grootste uitblinker bij Ons Genoegen was Steve Wijler. Hij schoot maar liefst 193 punten (9,65 gemiddeld). De 200 punten (bij 20 pijlen) komen in de buurt en het zal niet lang meer duren eer deze gehaald worden. Dit resultaat leverde hem ook de eervolle vermelding van hoogste schutter op van het derde bonds. Proficiat met dit resultaat. Rik van den Beuken schoot deze wedstrijd mee. Hij liet zich niet kennen en haalde een resultaat van 182 punten (9,1 gemiddeld). Frank Hoogmans had af en toe last van een eigenwijze klikker. Hierdoor werden er een paar afzwaaiers geschoten. Toch wist hij nog 179 punten bij elkaar te schieten. Hoogste serie van Frank was 49 punten. Dit leverde hem de eerste prijs op bij de personele prijzen in de superieure klasse. De eerste wedstrijd met de nieuwe zwaardere latten beviel Willem-Jan Timmermans wel goed. Uiteindelijk werden er 172 punten geschoten. Een mooi resultaat met net nieuwe latten. Het eerste zestal behaalde in totaal 1060 punten. Dit totaal was genoeg om de derde prijs in de superieure klasse in de wacht te slepen.

Het tweede zestal schoot in totaal 854 punten. Henk Smolenaars was de overwinnaar in het tweede met 168 punten (8,4 gemiddeld). Zelf vond hij dat er nog veel meer in had gezeten, maar netjes gedaan Henk. Hij verdiende hier maar liefst 2 prijzen mee. Hoogste heer in de b-klasse en eerste prijs bij de personele in de B-klasse. Daniëlle Heijnen besloot de wedstrijd te schieten met een nieuw vingerleer wat ze dezelfde dag nog had gehaald. Dit vingerleer had positieve invloed op het schietgedrag van Daniëlle. In totaal werden er 138 punten (bijna de 7 gemiddeld) mee geschoten. Lau Geraets en Aron Smolenaars streden om de tweede plaats in het tweede zestal. Beide hadden ze 156 punten, alleen Lau schoot een 9 achterop.

Het derde zestal werd deze keer gevormd door Marc Schaareman. Hij schoot gezellig mee op de baan van het tweede. 7 personen resulteerde er niet in dat men op het einde altijd alleen stond. De vaart zat er goed in. Marc schoot 72 punten. De techniek wordt beter en beter en het zelfvertrouwen groeit. De punten komen dan vanzelf. Nog eventjes geduld.

Al met al was het een gezellige avond in de warme sporthal. We hadden nog enige moeite om in het donker de parkeerplaats terug te vinden, maar uiteindelijk toch gelukt. De Bittburger smaakte goed en de sfeer was prima.

Op naar de volgende wedstrijden in Melick. Daar worden de 4de en 5de bonds geschoten. Deze vinden ook plaats in de sporthal en wel op zondag 12 en 19 juli om 14:00 uur.

Namens de zestalcommissie,

Harold Janshen


Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Check
www.hbv-onsgenoegen.nl of www.mijnzestal.nl

2e Bondsconcours

25 mei 2015 door Frank Hoogmans

Beste Schutters,
In het weekeinde van 16 en 17 mei hebben we met 2,5 zestal deelgenomen aan het tweede bondsconcours, georganiseerd door onszelf.

Op zaterdag was het de beurt aan het tweede zestal, die de spits mochten afbijten. Gelijk eerste uitschieter was René Ververs, die met het vele oefenen, 175 punten bij elkaar wist te schieten. Dit zeer mooie resultaat werd beloond met de prijs van hoogste heer in de B-Klasse. Koos Heijnen is sinds een tijdje weer lekker aan het schieten. Vorige week nog tweede achter Jacqueline Wijler, nu trots met 162 punten (8,1 gemiddeld). Theo schoot sinds lange tijd weer mee en wist weer gelijk de 8 gemiddeld te schieten. Tezamen met Aron Smolenaars, Lau en Ben Geraets wist het tweede zestal de eerste prijs in de B-klasse in de wacht te slepen. Heren, proficiat.

Zondagmorgen om 10:30 was het de beurt aan het eerste zestal. Ondanks de afwezigen wist het eerste een 1054 punten bij elkaar te schieten. Helaas niet genoeg om een prijs in de wacht te slepen. Hier en daar werd een misser geschoten. Zowel Henk Smolenaars als Leo Pijls misten een keer doel. Gelukkig werden de pijlen terug gevonden. Frank Hoogmans en Kevin Slaats wisten als enige meer dan 180 punten te schieten.

Het derde zestal begon de wedstrijd op zondagmiddag. Met 3 schutters werd de strijd aangegaan. Daniëlle Heijnen begon (net terug van een lange zware vakantie) vol zelfvertrouwen aan de wedstrijd. Uiteindelijk wist ze een totaal van 147 punten te schieten. Een mooie 7,35 gemiddeld per pijl. Volgens Daniëlle zelf zat er nog meer in. Heren van het eerste en tweede zestal: opgepast !!!! Jacqueline Wijler kwam er na de wedstrijd achter dat er iets met de boog mis was. Na analyse van Frank Baets van VBS, was de conclusie dat de onderste lat kapot was. Ondanks deze kapotte lat, schoot Jacqueline 6,75 gemiddeld. Marc Schaareman schoot zijn derde wedstrijd voor Ons Genoegen. Geheel genezen verklaard, wist hij 121 punten te schieten. Netjes gedaan.

Dit was het einde van een drukke 2-3 weken werken aan het eerste en tweede bondsconcours. Ook namens de zestalcommissie willen we iedereen bedanken voor zijn of haar steun aan deze twee concoursen. We kunnen terug kijken op twee geslaagde concoursen en de Archery Experience Day. Op naar de persoonlijke – en korpskampioenschappen die in het laatste weekeinde van augustus en het eerste weekeinde van september door ons worden georganiseerd. Maar eerst gaan we op zondag 6 juni om 20:00 uur (!!!!) naar Wassenberg voor het derde concours. In Melick volgen dan nog het vierde en vijfde bonds.

1e Bondsconcours

25 mei 2015 door Frank Hoogmans

Beste schutters,
 

Na de vele werkzaamheden op dinsdag, vrijdag en zaterdag begon het tweede zestal op zaterdag met de wedstrijd. Deze wedstrijd werd gekenmerkt door wind, veel wind. Gelukkig viel er tijdens de wedstrijd geen regen. Met 6 schutters werd de wedstrijd vol moed begonnen.

 

Henk Smolenaars begon de wedstrijd met een nieuwe set latten. Zonder deze echt af te stellen, bewees hij zich als een goede schutter. Hij wist met een paar afzwaaiers nog bijna de 8 gemiddeld te schieten. De boog is inmiddels goed afgesteld, dus laat de volgende wedstrijd maar komen. Marc Schaareman voelde zich niet goed, maar schoot de wedstrijd toch mee. Marc heeft zich prima bewezen de eerste series, maar op het einde moest hij er helaas toch aan toegeven. Daardoor heeft hij helaas de 100 punten niet gehaald, maar we hebben met zijn allen op zijn techniek en inzet gelet en hij komt er zeker. Komend weekeinde een nieuwe kans en hopelijk voelt hij zich weer 100%. Aron Smolenaars had een iets mindere dag. De laatste weken heeft hij hard gestudeerd voor zijn eindexamen. Hierdoor was hij nog vermoeid en er niet helemaal bij. Maar puur op techniek en  inzet wist hij uiteindelijk nog een mooie 7,3 gemiddeld per pijl te behalen. Lau Geraets bewees zich opnieuw door een goede schutter te zijn. Met hier en daar een afzwaaier door de pijl met iets te veel kracht te lossen werd er 7,75 per pijl gemiddeld geschoten. Ben Geraets bewijst zich opnieuw een constante schutter te zijn. Met in totaal 120 punten heeft hij de wedstrijd afgesloten. We zien een stijgende lijn in zijn schieten en techniek. De 7 en hoger ligt binnen handbereik. Ben, geen medelijden met je vader. De volgende wedstrijd is voor jou. Harold Janshen, die de nacht ervoor met Kevin nachtdienst had in de tent, schoot 179 punten. Net één punt te kort voor de 9 gemiddeld. Balen.

 

Het tweede zestal heeft de derde plaats in de B-klasse behaald en Harold was hoogste heer in deze klasse.

 

Op zondag morgen was het tijd voor het eerste zestal om zelf te schieten. De weersomstandigheden waren ideaal het was fijn windstil en een heerlijk zonnetje. Dit beloofde veel punten wat ook werd waargemaakt. Steve schoot 188 punten net als Frank maar die had een 10 achterop en werd daarom hoogste schutter van OG.

Kevin schoot een goede wedstrijd maar schoot helaas ook een 4 maar doen ging de turbo aan en werd er nog altijd 181 punten van gemaakt. Leo had in het totaal 171 punten en één pijl minder deze werd zo goed geraakt door een pijl van Kevin dat hij volledig kapot was. 
 
Op zondagmiddag was het tijd voor het derde zestal. Dit met een stralende zon en geen wind. Met 2 schutters werd de wedstrijd begonnen. Koos Heijnen schoot een goede wedstrijd. Er waren maar twee of drie echte afzwaaiers te bespeuren. De euforie was bij hem dan ook groot dat hij uiteindelijk een goede wedstrijd had geschoten met een 7,6 gemiddeld. Felicitaties op zijn plaats. Na het goede koningsschieten, komt de 8 weer in de buurt. Maar toen kwam Jacqueline Wijler. Jacqueline had er zichtbaar zin in. Mede dankzij het mooie weer en de stralende zon op het vizier schoot ze bijna de 8 gemiddeld. Ondanks de lichamelijke klachten heeft ze dit resultaat bereikt. Ook had ze geen medelijden met Koos. Als Koos een 9 schoot, schoot Jacqueline gewoon een compound 10. Voor het komend weekeinde zijn de ijzers alvast gesmeed tussen Jacqueline en Koos.

14 Mei - Archery Experience Day

07 mei 2015 door Frank Hoogmans

Koningschieten

06 mei 2015 door Frank Hoogmans

De koningen van 2015

Afgelopen zondag, 3 mei, trokken we met 25 personen ten strijde voor de titel (jeugd)koning 2015.

 

Dit jaar hadden we zelfs een heuse primeur met Tanya van de Laar, die de wedstrijd buiten mededinging mee schoot met de compound. Dit vraagt natuurlijk om een vervolg om in de compoundklasse (en ook voor de traditionele schutters) een Koningschieten te organiseren. Om het verhaal af te maken, Tanya schoot een hele mooie 347 punten (8,68 gemiddeld per pijl).

 

Dan nu verder waar het afgelopen zondag om ging: Koningschieten met de recurve. 19 senioren, 2 jeugdleden op 25 meter en 2 jeugdleden op 18 meter schoten voor de titels. Zou Leo Pijls hem dit jaar prolongeren of gaat iemand anders met de prijs de avond eindigen?

 

Klokslag 13:40u zijn we met de wedstrijd begonnen. De eerste 5 pijlen gingen gelijkmatig op. Frank Hoogmans, Willem-Jan Timmermans, Koos Heijnen, Rik van den Beuken, Jos Bongers en Harold Janshen hadden tussen de 45 en 47 punten. Dit beloofde een spannende wedstrijd te worden. Deze euforie was helaas van korte duur. Frank schoot namelijk in de tweede 5-serie een maximale score van 50 punten. Frank ging hierna gewoon door met series van 48 en 49. Hier kon niemand tegen op boksen. Met een prachtige score van 381 punten (9,53 gemiddeld) is Frank koning geworden bij de senioren. Frank proficiat met het behalen van dit resultaat.

 

Met zo’n twee maanden schietervaring op zak, besloot ons nieuwe lid Marc Schaareman om ook de wedstrijd mee te doen. Hij zocht ook meteen een hele zware uit, met 40 pijlen. De concentratie was hier en daar wat lastig vast te houden, maar hij heeft zich zeker bewezen door een resultaat van 239 punten (5,98 gemiddeld) neer te zetten. In de zevende serie schoot hij zelfs al 45 punten. Dit kwam ook mede door de steun van zoontje Teun, die samen met moeders kwam kijken hoe hij het er vanaf bracht. Er is voor de toekomst weer een schutterke veilig gesteld, Teun heeft de kroon van de koning gedragen en de handbooguitrusting van pap al eens mogen testen!

 

Caroline Heijnen heeft na lange tijd de boog ook in de hand gepakt. Na zes series was het op en moest de wedstrijd afgebroken worden. Al met al toch 237 punten, dat is 7,9 gemiddeld behaald. Hopelijk moedigt dit resultaat haar aan om meer wedstrijden te schieten.

 

Harold Janshen wist ondanks zijn blessure, maar met de hulp van “rode” pijnstillers de gehele wedstrijd uit te schieten. Harold behaalde een mooie 348 punten (8,7 gemiddeld). Een resultaat, wat hij al lang niet meer gehaald heeft. Hopelijk heeft de nieuwe houding, de aanpassingen aan de boog en de fysio tot resultaat dat de 9 weer geschoten gaat worden.

 

Bij de jeugd op 25 meter ging dit jaar de strijd tussen Aron Smolenaars en Ben Geraets. Aron wist deze te winnen met 331 punten. Dit ondanks, dat hij de vrijdag ervoor op het veld, eventjes een klein akkefietje had met zijn boog, waardoor de latten uit de boog schoten. Dit leverde hem een kleine blessure op. De latten waren iets beschadigd, waardoor hij zijn vader Henk Smolenaars overhaalde om zijn latten aan Aron te geven. Deze aanpassing had geen negatief effect op hem. Met een gemiddelde van 8,28 per pijl mag Aron zich jeugdkoning op 25 meter noemen. Proficiat met deze titel. Henk Smolenaars wist, ondanks de kapotte latten en dat hem dit niet zou deren, 342 punten te schieten, een gemiddelde van 8,55.

 

Sinds een maand, hebben we bij de jeugd op 18 meter ook twee nieuwe leden. Dit zijn Mark Vossen en Daan Metsemakers. Ondanks dat ze pas een maand lid zijn, schoten ze gelijk de 40 pijlen mee. En dit met een verbluffend resultaat. Het werd een heuse titanenstrijd tussen de twee nieuwe schutters. Uiteindelijk won Mark met 216 punten (5,4 gemiddeld) en werd Daan tweede met 205 punten (5,13 gemiddeld). Dat de heren aan elkaar gewaagd waren bewijst het kleine verschil in puntenaantal. Mark proficiat met deze titel.

Halverwege de wedstrijd hebben we gepauzeerd met de bekende lekkere broodjes en krentenmik, vergezeld van een overheerlijke cake, verzorgd door Jacqueline en Leo Pijls (die heeft voor de bakvormen betaald).

 

Hierbij dan nog de punten van de zes hoogste in een oogopslag. Voor de volledig uitslag verwijzen we naar www.mijnzestal.nl.

 

25 meter senioren:

1. Frank Hoogmans

381 punten

9,53 gemiddeld

2. Kevin Slaats

369 punten

9,23 gemiddeld

3. Rik van den Beuken

367 punten

9,18 gemiddeld

4. Harold Janshen

348 punten

8,70 gemiddeld

5. Rutger van Bilsen

347 punten

8,68 gemiddeld

6. Henk Smolenaars

342 punten

8,55 gemiddeld (laatste: 10)

 

25 meter jeugd:

1. Aron Smolenaars

331 punten

8,28 gemiddeld

2. Ben Geraets

212 punten

5,30 gemiddeld

 

18 meter jeugd:

1. Mark Vossen

216 punten

5,40 gemiddeld

2. Daan Metsemakers

205 punten

5,13 gemiddeld

 

Na deze wedstrijd hebben we nog lang en gezellig nagepraat, waarbij er nog vele drankjes werden genuttigd.

 

Ter info:

Komende twee weken organiseren wij het eerste en tweede bondsconcours. Het eerste zestal schiet de wedstrijd op zondagmorgen 10 en 17 mei om 10:30u. Het tweede zestal schiet de wedstrijd op zaterdagmiddag 9 en 16 mei om 17:00u. Het eventuele derde zestal schiet op zondagmiddag 10 en 17 mei vanaf 14:00u.

 

Verder wordt op 14 mei van 14:00 – 17:00 uur de Archery Experience Day georganiseerd. Een initiatief van Steve Wijler, Ton Wijler en Rik van den Beuken. Hier worden alle facetten van het handboogschieten uitgelegd en gedemonstreerd (recurve, compound en traditioneel). Daarnaast kan iedereen zelf een boog in de hand nemen om te testen hoe veelzijdig en mooi deze sport daadwerkelijk is. Een echte aanrader waarbij er op blazoenen, 3d-dieren en andere attributen wordt geschoten. We hopen op een grote opkomst!

 

Namens de zestalcommissie,

Harold Janshen en Tanya van de Laar

Roggelse kampioenschappen 2015

27 april 2015 door Frank Hoogmans

Het weekend van 11 en 12 april stond in het teken van de Roggelse Kampioenschappen, de jaarlijkse afsluiting van het Onderlinge Bekerseizoen 2014-2015. Spannend was het in alle klasse.

 

Zaterdagmiddag werd de aftrap gegeven door de Dames en Veteranen. Voor Ons Genoegen deden Theo Pijls en Jacqueline Wijler mee. Met 243 en 194 punten werd er door hun niet meegestreden om de prijzen. Winnaar werd Jan Derks (HR) met 277 punten, 20 punten los van de nummer 2.

Jacqueline heeft zeer goed haar best gedaan maar het mocht helaas niet voldoende zijn voor de eerste plaats die ging naar Sabine van (HB) met 256 punten en 8 punten los van nummer 2.

 

Zondagochtend was het vroeg aantreden voor de jeugdigen. Om 10.00u werd het startschot gegeven. Er waren 5 schutterkes op 18 meter, 5 kandidaten t/m 15 jaar en 7 deelnemers in de groep t/m 18 jaar.

Bij de jongsten won Olga Sijbers (HR) met overmacht. Ze behaalde 253 punten. In groep II was het Michael Simons (HR) die de beker mee naar huis mocht nemen met 255 punten.

Bij de jeugd t/m 18jr deden van ons drie schutters mee Aron Smolenaars heeft het helaas niet waar kunnen maken om kampioen te worden maar schoot een mooie 240 punten toch goed voor de 2e plaats.

Ben Gereats schoot in het totaal 192 punten en Jasper Stokmans 172 punten.

 

Na snel een hapje gegeten te hebben, was het zondagmiddag tijd voor de Senioren van Roggel om zich te bewijzen. Ons Genoegen heeft Frank Hoogmans, Willem-Jan Timmermans, Kevin Slaats, Leo Pijls, Henk Smolenaars, Rik van den Beuken en Harold Janshen afgevaardigd. Met vier schutters hebben we ons in de top 8 geschoten, helaas niet voldoende voor de overwinning. Van begin af aan was Edwin Joosten (HR) een sterke tegenstander, die weinig ruimte liet. Met 281 punten werd hij winnaar bij de Heren. Gevolgt door Kevin Slaats met 275. Willem-Jan Timmermans schoot constant en behaalde met 272 punten een derde plaats.

 

Het eerste zestal heeft in ieder geval de beker gewonnen van de vijf onderlingen met een ruime voorsprong. De andere prijzen voor de zestallen zijn veroverd door Heideroosje.

 

Tot slot was er nog een aandenken voor de beste schutter van de dag, die zich daarmee ook Algeheel Roggels Kampioen 2015 mag noemen. Die eer kwam toe aan Edwin Joosten, de absolute topper van de wedstrijd met 281 punten.

 
Namens de zestalcommissie,
 
Kevin Slaats