2e Bondsconcours

07 juni 2016 door Frank Hoogmans

Afgelopen zondag stonden we met 16 man sterk aan de schietlijn van Roos in Bloei op het evenemententerrein in Roggel. Het was een gezellige, maar vooral warme (zeg gerust hete) wedstrijd. De hitte heeft dit weekend voor de een beter uitgepakt dan voor de ander.
 
Uiteindelijk is Ons Genoegen 1 op een gedeelde (met zowel Heideroosje als Heidebloem) tweede plaats beland. Doordat Heideroosje een beter enerlaatste blazoen had, is Heideroosje 2de geworden en Ons Genoegen 3rde.
 
De resultaten in het eerste waren wisselend, uitschieter was Marc Schaareman die met 178 punten zijn plekje in het eerste zestal meer dan waar heeft gemaakt. Het eerste zestal heeft in totaal 1057 punten (8,8) gehaald. 

Tijdens de wedstrijd werd er nog een interessante semi- Robin Hood geschoten door Dave Proosten op de pijl van Rik van den Beuken. Dit heeft Dave niet van zijn stuk gebracht, hij heeft de titel hoogste heer op zijn naam kunnen zetten met 189 punten.
 
In het tweede zestal waren ook de resultaten wat wisselend. Ben werd op het laatste moment verplaatst naar het tweede zestal en heeft hier met een wedstrijd van 144 punten goede zaken gedaan. Het tweede zestal had uiteindelijk 917 punten (7,6).
 
In het derde zestal moest Jasper 'de kar trekken' als aanvoerder van het derde zestal. Dit heeft hij met verve gedaan, met een mooie 154 punten (7.7) had hij zelfs in het tweede zestal zijn mannetje gestaan, chapeau! 
 
De gezusters Heijnen hebben er vooral een gezellige wedstrijd van gemaakt, met beide 2 missers en uiteindelijk 3 puntjes verschil waren we weer aan elkaar gewaagd. Volgende keer beter.
 

Bedankt allemaal voor een gezellige middag in de warme tent. Op naar het nationaal concours aankomende Zondag, wederom in de tent van Roos in Bloei op het evenemententerrein. 

1e Bondsconcours

30 mei 2016 door Frank Hoogmans

Beste schutters,
 
Afgelopen weekend hebben we onder regenachtige weersomstandigheden met 14 personen deelgenomen aan het 1e Bondsconcours van dit jaar.

Steve Wijler trok zich niets aan van het weer en schoot een geweldige score van 195 punten en wist daarmee hoogste koning te worden. Frank Hoogmans zat hem heel kort op de hielen en werd hoogste senior met 193 punten.

Het eerste zestal wist dit concours te winnen met een totale score van 1100 punten (9.17 gemiddeld)

Dit is tevens een verbetering van het clubrecord op 20 pijlen met maar liefst  15 punten.

 

In het tweede zestal werd er ook flink gestreden. Henk Smolenaars vond dat het wel lekker liep en dat was ook aan de punten te zien: hij schoot maar liefst 172 punten. De gebroeders Schaareman hadden elkaar het vuur aan de schenen gelegd. Ze hadden uit eindelijk allebei 168 punten, maar toch wist Marc te winnen van zijn broer door een 8 achterop te schieten tegen een 7 van Rob.

 

Het tweede zestal wist ook een 1e plaats te behalen in de A-klasse met een totaal van 987 punten (8.22 gemiddeld).

Het derde zestal werd vertegenwoordigd door Rene Ververs en Mark Vossen. Rene heeft een mooie score geschoten van 164 punten. En Mark heeft 110 punten bij elkaar geschoten. 

Het volgende Bondsconcours zal voor ons worden gehouden op 5 juni op de banen van Roos in Bloei.

 

Namens de zestalcommissie,
Kevin Slaats
 
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Check

 

Roggelse Kampioenschappen

15 april 2016 door Frank Hoogmans

Afgelopen weekend hebben 72 schutters meegedaan aan de Roggelse Kampioenschappen. Alle klassen werden vertegenwoordigd, te weten: dames, veteranen, jeugd en heren. 

De organisatie lag in de handen van Heidebloem. 
 
Op de zaterdagavond verschenen de dames en veteranen aan de strijdlijn. Met 256 punten werd Sabine van Rijt (HB) kampioene en 263 punten waren genoeg voor Peter Joosten (HB) om de titel te pakken. Van onze vereniging heeft Theo Pijls meegedaan. Hij schoot een mooie 251 punten bij elkaar over 30 pijlen. 
 
Zondagochtend was het de beurt aan de jeugd. De overwinning op 18m werd behaald door Bram Walschot (HR). De winnaar van groep 2 (13-15 jaar) was Quin Hendriks (RiB). Mark Vossen heeft ervaring opgedaan en schoot 188 punten bij elkaar. In groep 1 (16-18 jaar) hebben ook schutters van Ons Genoegen deelgenomen. Helaas voor hun buiten de prijzen. Aron Smolenaars behaalde 243 punten en Ben Geraets 177 punten.
 
Onder het genot van een heerlijk zonnetje werd in de middag bij de heren om de titel gestreden. Vanaf het begin was Steve Wijler niet te stoppen. In totaal werd tijdens deze wedstrijd 6x de negen geraakt, de rest was allemaal tien! Dit levert een puntenaantal op van 294, een gemiddelde van 9,8! Een waardig puntenaantal voor onze nieuwe Roggelse Kampioen! Frank Hoogmans behaalde een mooie tweede plaats met 282 punten en Rik van den Beuken volgde met 278 punten. Prima resultaat voor Ons Genoegen!
 
De resultaten van de zestallen werden ook met ons gedeeld. De belangrijkste prijs van het 1e zestal was voor Ons Genoegen, dat is het enige dat telt ;) De rest van de prijzen ging naar Heideroosje.
 
Het was een gezellig en sportief weekend! 
 
Namens de zestalcommissie,
Tanya van de Laar
 
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Check

 

Lentetoernooi Vlodrop

15 maart 2016 door Frank Hoogmans

Met dank aan onze verslag gever ter plaatsen: Marc Schaareman.
 
"Zondag 13 maart was het weer zover, de leden van Ons Genoegen mochten naar Vlodrop om daar bij "de Snelle Pijl" het jaarlijkse lentetoernooi te schieten.
Enkele weken geleden maakten we ons nog serieus zorgen of we wel een compleet zestal opgesteld kregen. Maar uiteindelijk verschenen er toch acht schutters aan de lijn in Vlodrop.
Er moest wel wat kunst en vliegwerk verzet worden om Aron mee te krijgen aangezien hij 's morgens nog vol ijver aan het werken was op camping "de Leistert".
Verder was er ook geen lid van de zestalcommissie beschikbaar dus werd er een interim plaatsvervangend waarnemer voor de zestalcommissie aangewezen in de vorm van ondergetekende.

Voor aanvang werd er nog snel geschoven met de banen aangezien "Soranus"  ook maar twee banen nodig had. Dit om de beperkte ruimte goed te kunnen benutten.

Op baan 3 stonden Rob en René opgesteld, tussen het kletsen met Niki door werd er nog tijd gevonden om een pijltje te schieten. René en Rob gingen de eerste drie series gelijk op maar Rob vond zijn nieuwe persoonlijke record wat hij donderdag geschoten had niet hoog genoeg en deed er nog een schepje bovenop, met 212 punten een heel mooi resultaat.  René liet zich echter niet kennen en schoot de laatste serie 42 punten bij elkaar en kwam zo op een totaal van 196.

Op baan nummer 5 stond het complete zestal opgesteld. Hier mocht Aron als enige jeudschutter van "Ons Genoegen" een poging wagen om een jeugdprijs binnen te halen. Ondanks het harde werken op "de Leistert" en misschien afleiding door de aanwezige dames van "Soranus" en "de Snelle Pijl" schoot Aron 190 punten bij elkaar. Kom op Aron, voorhand laten staan en je gaat weer gemakkelijk over de 8 en wie weet waar het op houdt. 
Lau en Henk waren de eerste series ook goed aan elkaar gewaagd en gingen gelijk op, ondanks dat Henk een beetje spierpijn had vanwege de "Onderlinge" die de vorige dag nog werd verschoten werd eens score van 202 binnen gehaald, Lau sloot af met 201 punten beide heren ondanks enkele afzwaaiers wel tevreden.
Marc hield het hoofd rustig, wel werd een enkele keer meer dan eens afgezet. Toch wist hij met 3 series van 43 en 2 van 42 een mooi resultaat neer te zetten en eindige dus met 213 punten. 
Als laatste twee heren blijven Willem Jan en Leo over. Willem kon op zijn gemak achterop schieten, er waren de laatste dagen nog een paar kleine wijzigingen doorgevoerd aan de afstelling van de boog. Er werd goed geschoten en afgesloten met een totaal van 219 punten. Leo stond weer net zo scherp te schieten als zijn release is afgesteld met 228 punten werd het beste individuele resultaat van Ons Genoegen neergezet.

Los van bovenstaande wil ik nog een kort stukje wijden aan een ander nieuwtje. De reden waarom er eerste de vraag was of we een zestal bij elkaar zouden krijgen was omdat diverse schutters andere activiteiten hadden. Enkele schutters waren naar Duitsland afgereisd om aan de 3D verschieting in Vossenack deel te nemen. Ik ben benieuwd welke verhalen we van Harold te horen krijgen, het was voor hem tenslotte bijna een thuiswedstrijd.
Frank, Kevin en Steve gingen samen met Jordy ( 4e schutter van de "Grenschutters" ) naar Ysselsteyn om daar een van de laatste indoorwedstrijden van het seizoen te schieten. De heren hadden zich geplaatst voor het Bondskampioenschap recurve. Er werden dikke punten geschoten in de kwalificatie en hierdoor plaatsten ze zich als 1e voor de "shootof", na een paar spannende partijen werd uiteindelijk de finale behaald en op valreep werd een echte "close to center shootof" voorkomen en mochten de heren zich landskampioen noemen. 
Proficiat heren!!!!

Namens de zestalcommissie,

Marc Schaareman ( interim plaatsvervangend waarnemer )

PS, los van behalen van het kampioenschap vond Steve het ook nog nodig om een nieuw persoonlijk record op 18 meter neer te zetten. Met twee identieke series werd een prachtig resultaat van 592 punten neergezet. Is deze topper nog te stoppen?"
 

 

DZR 3x18 - Finales Zondag

03 maart 2016 door Frank Hoogmans

Op zondag 28 februari was het de beurt aan 4 teams waar OG-leden in mee schoten. Dit waren: Recurve-team Proemeflaai (Steve Wijler, Frank Hoogmans en Kevin Slaats) en Team die van Wolfs (Sandra Wolfs, Tom Wolfs en Harold Janshen). Compound team dae van Wolfs en die angere (Tom Wolfs, Frank Hoogmans en Harold Janshen) en team groeaf gesjötj (Sandra Wolfs, Steve Wijler en Rik van den Beuken).

Als eerste werden er 15 Recurve-pijlen geschoten. Team Abrikoeazeflaai ging voortvarend van start. Kevin Slaats schiet normaal gesproken achterop, maar door zijn lengte mocht hij het bovenste schijfje voor zijn rekening nemen en dat ging hem goed af. Steve Wijler had het weer lekker te pakken. Af en toe schoot hij een misser om de rest ook nog wat kans te geven. Er werden namelijk een paar 9’s genoteerd. Hoeveel weet ik niet meer, misschien 1 of 2. Frank Hoogmans, zo gedreven en zo constant zat weer lekker in zijn vel. De concentratie was zo hoog dat hij af en toe vergat aan de boog te trekken en moest afzetten. Uiteindelijk werd de eerste plaats behaald in de voorrondes. Harold Janshen mocht invallen als vader Piet Wolfs. Piet lag met griep in bed en Harold had maar 38,en een beetje. Tom Wolfs moest meerdere malen  door “vader Piet” tot de orde worden geroepen. Er werden namelijk 8’en geschoten. Na dreigen met het intrekken van het zondagsgeld werd er weer lekker geschoten. Sandra Wolfs schoot lekker. Veel punten. Af en toe een afzwaaier, maar dan komt er een: “nae, nae, nae…..”. Daarna gaat ze weer vlammen. Een echte Wolfs. Een 8ste plaats. Oeps. In de volgende ronde tegen team riesteflaai. Na een korte pauze was het de beurt aan de compounders. Frank Hoogmans kwam waarvoor hij gekomen was. Compound. Hij schoot een paar korte in het begin en na wat draaien zat het goed. Harold Janshen kreeg wat meer last van de griep en ging wat minder schieten. Maar nog altijd dik boven de 9 en natuurlijk weer veel recurve 10’s. Als invalvader van Tom kreeg Tom net wat meer aandacht en aanwijzingen van mij dan de rest. Na dreigen met hem meer huur te laten betalen schoot hij een zeer mooie reeks. Uiteindelijk plaats 2 in de voorrondes. Rik van den Beuken mocht eindelijk schieten. Hij had zich goed geamuseerd met vriendin Caroline Heijnen, maar mocht nu zijn energie er uit schieten. En Rik schiet lekker de punten. Sandra Wolfs staat zo lekker achter de boog en ze heeft totaal geen moeite met de 42 pond. Meermaals stonden broer en zus (Tom en Sandra) naast elkaar aan de baan en dat doet je als vader goed. Dan wordt er toch een traantje weggehaald. Steve Wijler was als invaller aangewezen om Tanya te vervangen. Steve is goed met een boog en dat bewees hij opnieuw. Met zijn 4 kilo aan gewicht aan de boog werden er veel punten geschoten. Als er een 9 werd geschoten werd hij tot de orde geroepen door vriendin Sandra die dan tevens wat aanwijzingen gaf. Een mooie 3de plaats.

Na een lange pauze begonnen de finalerondes. Team die van Wolfs tegen team keseflaai. Dit werd een helse strijd. Team die van Wolfs heeft helaas de hele ronde achter gestaan. Zelfs het dreigen van Sandra en vader Piet aan het adres van Steve, bracht hem niet uit zijn concentratie. Team kniddeleflaai won en ging door naar de finaleronde. Daarna was het de beurt aan de finales bij de compound. Team dae van Wolfs en die angere had een goede kans om te winnen, maar dan moest er gewonnen worden van team Schloesser en laat die nu net in de top 3 van de wereld staan. Omkopen en pijlen saboteren had geen effect. Team Schloesser won met 3 punten verschil. Een zeer mooi resultaat van team dae van Wolfs. Team groeaf gesjötj won vrij eenvoudig van het andere team, maar wat wil je anders met 3 topschutters.

Daarna volgde de finale van de recurve. Team kroonsjeleflaai wist iedere serie 28 of meer te schieten. Helaas was dit niet genoeg voor de overwinning. Ze hebben zich kranig geweerd, nooit opgegeven tegen de Braobenjers, maar daar was niet tegen op te boksen. Team Proemeflaai werd tweede op een paar punten. Netjes gedaan heren. De tweede plek is een mooi resultaat waar jullie trots op kunnen zijn.

Tijdens de huldiging en de foto’s werd er nog veel nagepraat en gelachen. Ze stonden er: team OG en team Wolfs (die we steeds meer tot team OG mogen rekenen). Het einde van een heel lange, maar supergezellige dag.

Voor de gemiddeldes uitslagen verwijs ik jullie naar www.mijnzestal.nl.

Namens de zestalcommissie,

Inval-Piet Wolfs

DZR 3x18 - Finales zaterdag

29 februari 2016 door Frank Hoogmans

Uitslag 3x18 De zwarte Roos – deel 3: de finale deel 1 – de zaterdag

Op zaterdag 27 februari gingen we met team “de Prutserkes” naar de finale (in onze klasse) van de 3x18m. bij de Zwarte Roos, te Slek-Echt. Voor degene die het nog niet weten, team de Prutserkes bestaat uit: Harold Janshen (prutserke 1), Aron Smolenaars (prutserke 2) en Marc Schaareman (prutserke 3).

Om 12:30 kwamen we pünktlich aan in Echt. We hadden al extra vroeg ingepland, daar Aron Smolenaars meestal toch noch onder de douche staat, ofzo en we daar toch op moeten wachten en dat we weer met zijn moeder moeten praten. Maar dit keer was dat niet het geval. We hebben maar van de tijd gebruik gemaakt om ons mentaal voor te bereiden in Echt. Dit was ook nodig. De verwachtingen waren hoog gespannen. We waren in de voorrondes namelijk geëindigd op de 2de plaats. Er werd begonnen met een voorronde van 15 pijlen. Mark Schaareman had nog last van de griep, maar besloot toch mee te gaan. Team de prutserkes is namelijk niet compleet zonder Marc. In het begin had hij er wat moeite mee om het doel te raken. Er werden toch wel wat afzwaaiers geschoten. Maar dan komt het punt, dan merk je dat er toch ook iets van Duits bloed schuilt in Marc (of te veel gekeken naar Harold). Er werden wat gebaren en opmerkingen gemaakt en ineens werd er vrij-uit geschoten wordt. En het geel werd weer meermaals geraakt. Aron Smolenaars had het voetballen afgezegd voor de zaterdag om te kunnen schieten. Goed gedaan. Zo hoort het ook. Je hebt zo weer eens pluspunten verdiend, dat was lang geleden. Maar ook Aron had last van hier en daar een afzwaaier. Het zat toch in het team. Maar ook Aron wist zich te herpakken. De ice-tea werd aan de kant gezet en er werd bier getapt en gedronken (aan Henk: dit heb je niet gelezen, aan de controledienst: Aron is 18+, bijna dan). En ook Aron begon meer punten te schieten. Harold Janshen begon last te krijgen van de griep. Met nog de wedstrijd van de dag er voor in de armen, werd er toch weer redelijk geschoten. Alles op de kaart en ook nog binnen het rood en geel. Na de 5de of 6de kop koffie werd het er niet beter en werden er een paar glazen bier gedronken, maar ook dat beviel niet goed. Maar dat kon ook liggen aan het Brabants bier uit Lieshout. Hij begon zich toch wat slechter te voelen. Na de 15 tellende pijlen hadden we het met ons drieën toch nog goed gedaan. De tweede plaats. Na een korte pauze werd er begonnen aan de shoot-off rondes (10 pijlen). De nummer 1 tegen de nummer 8, de nummer 2 tegen de nummer 7, enz. De winner van het tweetal gaat door, de verliezer valt af, ongeacht of je meer punten hebt dan een ander team. Wij waren lekker aan het schieten. Harold met 88 punten, Marc met 82 punten en Aron met 60 punten. Een totaal van 230 punten. Maar onze tegenstander had er 237. Ook al hadden wij de derde beste score, we konden naar huis. In de wagen was er toch een gevoel van een nederlaag, maar de prutserkes zijn de prutserkes. Dit werd snel omgezet in lachen en Aron voor de gek houden. We hebben een hele gezellige middag gehad, lekker vrij-uit kunnen schieten en het ook nog goed gedaan. Ook jij Aron, al wikl je dat zelf niet geloven. Volgend jaar gaan we in dezelfde samenstelling verder hebben we afgesproken. Noteer alvast: de Prutserkes v2.0. En volgend jaar met een eigen poloshirt.

Tijdens de wedstrijd werden we nog vergezeld en begeleid door Kevin Slaats, die al na een paar pijlen binnen kwam lopen en door Willem-Jan Timmermans die voor zijn wedstrijd even de sfeer kwam opsnuiven.

Voor de uitslagen en de gemiddeldes, verwijs is jullie weer naar www.mijnzestal.nl.

Namens de zestalcommissie,

Harold Janshen

OLJK 3 - Nimrod Echt

16 februari 2016 door Frank Hoogmans

Na enig aanpaswerk gingen we op vrijdag 12 februari met 3 jeugdleden naar de Nimrod in Echt voor de derde en tevens laatste ronde van het OLJK 2016.

Als eerste ging ik Ben ophalen. Ik reed om 18:35 het erf bij hun op en Ben stond al in de kou op mij te wachten. Vervolgens reden we naar Aron. Je zou zeggen dat hij, na 2 keer mij minimaal 5 minuten te hebben laten wachten, wel gereed zou staan. Maar nee hoor. Hij was nog bezig met het avondeten. Na 10 minuten met zijn moeder gepraat te hebben over Aron, reden we nog verder naar Jasper om hem op te pikken. Met drie van wildebrassen gingen we naar Echt. Er werden me tijdens de autorit wat opmerkingen gemaakt. Ik ben veel gewend, maar af en toe klapperden mijn oren. Ben is over het algemeen een stillere jongen, maar af en toe had hij de wagen dubbel liggen. Stille wateren hebben diepe gronden.

Na een hilarische rit, kwamen we aan in Echt. Daar aangekomen waren er natuurlijk geen vrije parkeerplaatsen en volgens Jasper was het geen probleem op dat grote kruis te parkeren, anders moesten we te ver lopen. Met gevaar voor eigen leven liepen we daar de trap af. Ik had echt een beetje medelijden met Aron, met dat grote koffer. Ik was al bang dat hij er van af zou vallen en EHBO moesten toepassen of dat ik Henk moest bellen met de vraag of hij erg gehecht was aan Aron. Gelukkig ging alles goed. Daar aangekomen was gastschutter Bart Jetten en gastbegeleider Tom Wolfs al aanwezig en konden we beginnen. Tom was er niet helemaal bij en gooide een glas sinas over Harold heen. Of dit bewust of onbewust gebeurde, is tot op heden niet bekend. Na een 10-tal pijlen kwamen Rik van den Beuken en Kevin Slaats de trap afgelopen. Ze waren toevallig in de buurt en dachten, kom we gaan kijken hoe de jeugd het doet. Aron Smolenaars begon voortvarend van start en zoals we van hem gewend zijn, schiet hij altijd series van 40 of meer. Af en toe had hij de neiging om te snel te kijken wat hij had en werd een afzwaaier geschoten, maar al met al had hij een mooie 203 punten. Ben Geraets had een iets mindere start. Toch wat ruzie met de klikker. Na een aanpassing van de klikker en wat aanwijzigen van Harold en Rik, ging Ben rammen. En ze vlogen. Hij schoot een zeer mooie 162 punten. Een glimlach was het resultaat. Of dit te maken had met het puntenaantal of met de jonge dame van 16 jaar, weten we niet. Het komt Ben, maak je geen zorgen. Ook Jasper had een iets mindere start. Ook hier hebben Rik en Harold even op in moeten praten en hier en daar aanwijzingen moeten geven. Wat gaat Jasper dan doen? Schieten. Zo constant hebben we hem nog nooit zien schieten. 148 punten was het resultaat. Ook gastschutter Bart Jetten hebben we even onder handen moeten nemen. Hij was ook niet in zijn doen. Ook hij had wat moeite met de voorhand en achterhand. Maar dat kan ook te maken met een bepaalde dame, waar hij erg veel oog voor had, zelfs onder het schieten. Tegen het einde van de avond kwamen ook nog Steve Wijler en Sandra Wolfs de gelederen versterken. Het werd nog een gezelliger samenzijn in de kelder van de Nimrod, waar Ons Genoegen weer de overhand in, in zowel personen als aantal decibels.

Steve en Sandra gingen samen naar huis. Tom had nog een feestje en ging ook naar huis. Na afloop zijn Ben, Aron, Jasper, Rik, Kevin, Bart en Harold nog wezen uit eten bij de plaatselijke pizzeria. Hier werd nog hartelijk gelachen en nagepraat onder het genot van 3 pizza’s met behoorlijk wat knoflooksaus, tenminste de fles was vol toen hij op tafel kwam en letterlijk half leeg toen we naar huis gingen. Rik heeft Kevin nog veilig thuisgebracht en Harold heeft de jeugd nog proberen veilig af te zetten. Hoe Bart op zijn vespa-fiets in de Boesj is gekomen, is mij niet bekend.

Het resultaat was een zeer geslaagde en gezellige avond.

Namens de zestalcommissie,

Harold Janshen

 
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Check
www.hbv-onsgenoegen.nl of www.mijnzestal.nl

Open Limburg Jeugdkampioenschap - Ronde 1

19 januari 2016 door Frank Hoogmans

Afgelopen weekeinde name 3 jeugdschutters van ons deel aan de eerste OLJK-1 van dit jaar. In totaal worden er 3 wedstrijden geschoten.

Op vrijdagavond beten Aron Smolenaars en Ben Geraets de spits af. Harold Janshen vergezelde hun. Het beloofde me een avond te worden. Als eerste pikte ik Ben op. Ben kennende staat hij al gereed nog voordat ik het erf bij hun opdraaide. We hadden het er even over hoe we het beste een lokaal en een aantal schietbanen bij hun achter kunnen aanleggen. Ben overlegt dit met zijn vader en houdt ons op de hoogte. Daarna was het tijd om Aron op te halen. Maar, hij was nog niet gereed. Hij stond namelijk nog onder de douche. Tien minuutjes met zijn moeder gepraat over Aron en zijn jeugd. Hij schijnt altijd al rebels te zijn geweest, maar kon altijd lief kijken met die puppie-oogjes. Een paar mooie verhalen gehoord, welke we nog tijdens een jubileum tegen je gebruiken. Onderweg werd er veel verteld door ons drieën (nakomen op school, vakanties en dames). Er werd hartelijk gelachen.

Aangekomen in Echt werden de bogen opgespannen. Ze konden beiden niet wachten tot het begin. Aron ging voortvarend van start, maar zakte daarna iets weg. Op het einde herpakte hij zich weer. De techniek werd beter en de punten hoger. Aron had tijdens de wedstrijd meer oog voor de dame die bij hem op de baan stond. Het telefoonnummer heeft hij gekregen en we wensen hem veel succes. Aron had uiteindelijk een mooie 189 punten. Let op de voorhand Aron en je schiet weer zo meer dan een 8. Ben begon de wedstrijd lekker constant met gemiddeldes tussen de 6 en 7. Helaas werd hij hier en daar wat afgeleid door de talrijke jonge dames die aanwezig waren, de boog moest daarom af en toe ontspannen worden. Daardoor ging het op het einde niet zo gemakkelijk. In de wagen heeft hij over zijn bevindingen gesproken. Ben schoot nog een mooie 141 punten. De voorhand en achterhand worden meer onder controle gehouden door Ben. Doorgaan. Je zult zien dat het puntenaantal zal stijgen. Maar blijf hier op letten.

Tijdens de terugrit werd er nog veel gelachen en sjaele zeiver verkondigd. Tijdens het pinnen voor Frank zijn verjaardag werd het stuur door Aron overgenomen. Hij kwam niet verder dan 2 keer de bocht om. Ben zei tegen Aron dat de handrem er nog op stond en dat dat altijd het eerste was wat Ben controleerde als hij met de wagen van zijn ouders wegreed.

Op zondag was het de beurt aan Jasper Stokmans. Koos heeft hem vergezeld. Jasper heeft de kneepjes van het handboogschieten onder de knie. Sinds dat hij de longbow heeft, heeft hij ook zichtbaar meer plezier in het schieten. Dit heeft hij weer bewezen met 179 punten. Netjes Jasper. Alleen vond hij zijn boogstandaard niet zo leuk. Hij vond toch dat het tijd werd voor een nieuwe. Deze werd daarom vakkundig in twee stukken gebroken. Dat wordt weer een paar dagen niet studeren, maar werken voor een nieuwe standaard.

Op naar ronde 2 van het OLJK (georganiseerd door de Ster te Pey Echt) in het weekeinde van 29-30-31 januari.

Voor de uitslagen, gemiddeldes en wedstrijden verwijzen we naar www.mijnzestal.nl

Namens de zestalcommissie.

Harold Janshen

 
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Check

 

100 Pijlen wedstrijd te Hunsel

18 januari 2016 door Frank Hoogmans

Op zaterdag 16 januari gingen we met maar liefst 10 schutters en 1 gastschutter naar Hunsel voor de traditionele 100 pijlen wedstrijd.

Aron Smolenaars had de wedstrijd van het oljk van een dag te voren nog in de armen (maar het kan ook iets anders zijn geweest). Hij had namelijk af en toe moeite om de voorhand te laten staan. Op zo’n klein doel is dat wel de bedoeling, anders zit hij zo in het blauw, zwart of wit en bij andere weer naast het doel. 100 pijlen is niet niks, hij heeft er zich goed doorheen geslagen. Af en toe moesten we hem wakker schudden (het was toch een lange avond en ver na zijn bedtijd en de telefoon uit de handen trekken (ik heb wat namen voorbij zien komen van dames, van hoe houd je het vol?)). Aron heeft zich kranig geweerd met een 7,53 gemiddeld. Stiekem hebben we een paar Bittburgers voor hem besteld, maar dat weten zijn ouders toch niet. René Ververs ging maar met één doel naar de wedstrijd, namelijk de kip. Nikki had een recept gevonden dat ze wou uitproberen. De 100-ste pijl was alleen belangrijk (de rest natuurlijk ook). René schoot gemiddeld de 7,56. Na het geven van advies en het draaien aan het vizier, liep het weer als vanouds. De kip werd niet gewonnen. Ik weet niet wat de reactie van Nikki was, maar de volgende dag stond René bij de slager. Marc Schaareman had veel goeds gehoord over deze wedstrijd en meldde zich aan. En niet zonder resultaat. Serieus en gericht aan de streep en lekker lol makend aan de tafel, werd een 7,63 gemiddeld geschoten. Steve heeft Marc er een aantal keren doorheen gesleept aan de streep. Dit heeft hem veel geholpen. Goed geschoten en na afloop stond er dan ook een terechte glimlach op zijn gezicht. Tanya van de Laar schoot de eerste wedstrijd met de compound. Zonder vizierstand werd er aan de wedstrijd begonnen. Na wat hulp van Frank en Harold werd na 9 pijlen de ideale vizierstand gevonden. Zonder schroom werd zomaar 8,48 gemiddeld geschoten. Tanya genoot hier zichtbaar van. Het ging ook echt goed en er werd volop gedanst en gelachen. De dag erna liep Frank er een beetje houterig bij. Blijkbaar had hij die nacht in de bureaustoel moeten slapen. De compound lag namelijk, fijn ingedekt,  naast Tanya. Leo Pijls had extra wat diensten op zijn werk omgezet om deze wedstrijd mee te schieten (of had zich ziek gemeld, dat kan ook). Er werd gewoon lekker geschoten, met hier en daar een klein incidentje waardoor de pijl iets te hoog belandde. Maar dit kon niet aan zijn humeur torren en er werden genoeg grappen en vunzige opmerkingen gemaakt. Ik ben blij dat Jaqcueline thuis zat (en ongetwijfeld een heerlijke cake voor jou aan het bakken was) en het niet allemaal heeft gehoord. Eigenlijk zoals Leo altijd is. Hij was, volgens hem, op zaterdag de oudste (maar wat heet oudste) en verstandigste (maar wat heet verstandigste) van de groep. Kevin Slaats begon de wedstrijd met goede zin en lekker veel punten. Naar gelang de wedstrijd vorderde werd er hier en daar toch wat “geknoterdj”. Na een paar “watsje um de oeare”, een paar bitt’s en vermanend toegesproken te worden door zijn collega’s, werd er weer netjes geschoten. 8,9 gemiddeld is prima voor deze wedstrijd. Kevin, houd je hoofd koel en luister naar je vader. Harold Janshen had vorig jaar de wedstrijd geschoten met de recurve, wat bij de laatste 30 pijlen een slooptocht werd (45 pond en te veel gewicht aan de recurve). Dus wat doet hij, hij neemt de 60 ponds compound met een paar kilo gewicht aan de stabbies en trekt die eens lekker 106 keer uit. Conclusie is, volgend jaar met de barebow. Er moet alleen nog wat gewicht op geschroefd worden, anders is deze niet zwaar genoeg. Een andere conclusie is, waarom is die 10-ring voor de compounders zo klein. Je kunt die met gemak groter maken. De ring zit al op het blazoen. Je hoeft niks aan te passen. Zoveel recurve-10’s geschoten en nog maar een 9. Uiteindelijk schoot hij 9,05 (met een misser op het zelfde kaartje) gemiddeld. Rik van den Beuken is helemaal compound-minded. Hij schoot de eerste wedstrijd met deze boog en dit niet zonder resultaat. 9,19 gemiddeld. Geef Rik een boog in de hand en de pijl beland in het midden. “Ich doon ouch mer get”, is dan zijn reactie. Is dat misschien het geheim van Rik. Het enigste nadeel voor hem was, dat de pijlen erg gehecht waren aan het stro. Deze wouden namelijk geen afscheid nemen. Er moesten meermaals 2 of 3 mensen aan de pas komen om de pijlen samen uit te trekken, wat enkele hilarische taferelen opleverden. Daarom schiet ik die 18m. en 25 m. binnen met alu-pijlen en niet met carbon pijlen op de compound. Gelukkig kwam vriendin Caroline Heijnen hem een groot gedeelte van de wedstrijd vergezellen en masseren.  Conclusie van Rik, volgend jaar met de longbow (maar ja, die is 70 pond en die houten pijlen krijg je er ook niet uit). Frank Hoogmans schoot maar liefst 9,36 gemiddeld. De nieuwe fatboys weten hun doel goed te vinden. Af en toe eens een 8 erbij moet kunnen. Dan had hij wel een snelle knuffel nodig van bijna-vrouw (grr) Tanya. Gelukkig werd het niet een uitputtingsslacht. Frank kan wel eens een wedstrijd bijna alle pijlen wel een keer afzetten. Gelukkig was dit niet het geval, 212 pijlen schieten is ook een beetje veel. Dit is geen dubbele fita, hé Frank. Aangemoedigd door de tijdklok van 2 minuten werd er lekker geschoten. Eigenlijk zoals we Frank altijd wel kennen. Volgend jaar wordt er toch met de nieuwe compound geschoten. Ik ga er van uit dat Kevin tegen die tijd ook misschien de nieuwe compound heeft en dan kunnen we weer een team maken. En dan hebben we nog altijd iemand die zich niet laat kennen, die een wedstrijd lekker begint en een wedstrijd lekker eindigt. Steve Wijler had zich net voor de wedstrijd compleet laten instrijken met tijger-balsem. Dit voelde toch wat warm aan, en de stoel en alle leuningen werden gemeden. Halverwege stond maar een 9,6 gemiddeld op de teller en ja, dat kan natuurlijk echt niet. We hebben wat op hem moeten inpraten, dat hij nu eens eindelijk ging schieten. Wat doet hij dan? Hij geeft extra gas. 9,7 gemiddeld. Meermaals klonk weer de bekende slogan van Steve als er weer 30 op het doel stond. Dan zag je wel de schutters van Heythuysen en de overige schutters een beetje verschrikt en bang kijken. Maar we hebben hun maar gerustgesteld, dat er niks ernstigs met hem aan de hand is en dat we dit gewend zijn. Een prachtig resultaat. We horen dit maar al te graag, dan weten we dat het goed gaat met hem. Hij mistte toch een beetje zijn vriendin Sandra. Zij had de bontje aovendj en kon niet aanwezig zijn (dit was wel gunstig voor mij, zodoende had ik een chauffeur), maar heeft hem een paar keer toegesproken via de whats app. Na de wedstrijd was hij zichtbaar blij en dat mag ook. Dit enthousiasme werkt door op de andere.

We hadden enkele afmelders, daardoor hebben we Tom Wolfs (van de Zwarte Roos te Echt en de Rozenjagers te Stein) op het allerlaatste moment uitgenodigd om de wedstrijd mee te schieten. Hij heeft thuis alles aan de kant gegooid, de boog ingepakt en richting Hunsel gereden. Helaas was hij vergeten te pinnen, dus het zou een magere avond worden, qua eten en drinken. Maar dan heb je natuurlijk altijd vrienden die je, tegen een paar procent, een leuke lening aansmeren. Hij schoot een mooie 9,11 gemiddeld. In het begin ging het wat afwisselender, maar na een paar zachte en wat minder zachte tikken (en ook even gezegd dat hij de voorhand moet laten staan), werd weer vanouds zeer goed geschoten.  We hebben Tom Wolfs laten “voelen aan” en genieten van het Ons-Genoegen gevoel. Na afloop was hij hier zeer over te spreken. Het familie-gevoel, het gezellige, het steunen van elkaar, het meeleven werd door hem als zeer positief ervaren. “Ons Genoegen is een voorbeeld voor iedere vereniging”, aldus Tom.

Ik wil alle aanwezigen bedanken voor een zeer gezellige en geslaagde avond. Een avond waar we weer het Ons Genoegen-zijn hebben laten zien.

Voor de volledige uitslag, verwijs ik jullie naar: www.mijnzestal.nl.

Namens de zestalcommissie,

Harold Janshen

 
 
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Check
www.hbv-onsgenoegen.nl of www.mijnzestal.nl

3e Onderlinge bij Buitenlust

23 december 2015 door Frank Hoogmans

Afgelopen weekeinde was het weer zover. We gingen met maar liefst 17 personen (wel verdeeld over 5 schietbeurten) naar de buitenbanen van Buitenlust. Daar bij Sjrake.

Op donderdag gingen we met 5 personen naar Buitenlust. Harold kwam om 19:20 binnen lopen, maar er was verder nog niemand. Zou hij zich vergist hebben in het lokaal? Hij begon maar de boog op te spannen hij dacht, alleen of niet, gewoon gaan schieten. Gelukkig kwamen er snel mensen van Buitenlust aangelopen met kannen koffie. Gelukkig. De juiste vereniging. Ben Geraets en Lau Geraets waren, geloof het of niet, erg aan elkaar gewaagd. Schoot Lau een linkse, schoot Ben een linkse, schoot Lau een rechtse, schoot Ben een rechtse. Toen Lau een misser schoot, dacht Ben:  “en ik niet”. Recht in het geel. Ben was met zijn hoofd al meer bij de zaterdag en zondag, lekker schieten in het bos en dat heeft hij zeer goed gedaan. Lau had een heel mooie reeks van 46 punten, maar kwam in de laatste 5-serie net wat kracht te kort. Al met al, alle twee netjes gedaan. Harold Janshen zat rond zijn gemiddelde van 8,5. Een beetje mindere eerste serie, maar daarna ging het weer als vanouds met series van dik in de 40. Willem-Jan Timmermans is weer terug op zijn oude vertrouwde niveau qua schieten en puntenaantal. Doorgaan. Lekker zittend aan de bar met overzicht op alles, genoot hij hier schijnbaar van, of dat waren de aanwezige vrouwen. Leo Pijls kwam met een grote glimlach het lokaal binnen en vertrok met nog een grotere. 234 punten. Het enigste nadeel aan deze 234 punten, was het gevloek bij iedere 8 die hij schoot….. Ahum…… Leo. Proficiat met dit resultaat.

Over vrijdag kunnen we vrij weinig vertellen, daar niemand van ons schoot.  Op naar de zaterdag.

Op zaterdagmiddag  ging Leo… uhhh…. Oeps sorry, Theo Pijls de onderlinge schieten. Hij vond het schijnbaar niet zo erg dat hij alleen stond. Hij schoot een mooie 200 punten. Precies de 8. Netjes. Je schiet nog altijd je punten.

Op zaterdagavond namen we maar met liefst 9 personen deel aan de wedstrijd en volgens mij met ongeveer evenveel supporters. We hadden bijna de logo’s van Buitenlust vervangen door onze eigen.  Jan van Roy had de taak van meest ervarene op zich genomen en hield de jeugd wat in de gaten. Af en toe moest hij iemand tot de orde roepen en hier en daar werden aanwijzingen gegeven. Zelf schoot hij een prima 162 punten. Rob Schaareman (volgens mij voor de tweede keer in het zwarte tenue) heeft erg veel baad aan het lid zijn bij OG. Technisch gaat het steeds beter. De punten worden ook meer en de strijd met broer Marc wordt heviger. Tijdens de wedstrijd werd een steunpilaar van links en rechts tegen gehouden door de broers en kwam er al oogcontact, dan zag je de rivaliteit. Maar dit werd na de wedstrijd weer goedgemaakt door samen een glas rode wijn te drinken. Tanya van de Laar schoot de tweede wedstrijd met de nieuwe Fiberbow. Ze mist nog wat wedstrijdritme, maar voor de komende tijd maken we ons daar geen zorgen over. Lekker oefenen en je staat weer zo in het eerste bij Frank. Maar dan zie ik toch wel eens gebeuren als de één meer punten schiet dan de ander, dat er één van de twee een nachtje op de bank moet doorbrengen. René Ververs was, zoals altijd, de rust zelve. Af en toe had hij een beetje moeite om zijn voorhand te laten staan, maar dat maakte hij wel weer goed. Even trainen op de voorhand en je schiet weer de 8 – 8,5. Tja, van Marc Schaareman valt verder weinig op aan te merken. Geconcentreerd als hij is aan de schietlijn, schiet hij lekker zijn punten. Het duurt echt niet lang meer en de 8 gemiddeld wordt geschoten. Hij was wel een beetje moe, daar zijn zoon hem wakker houdt. Nooit, je zoon een nieuw bed geven en dan helemaal niet met schapen er op. Laat dit een leer voor je zijn. Na lange tijd mochten we Jos Bongers weer verwelkomen op een wedstrijd. En gezellig werd het. Jos staat bekend om zijn opmerkingen en grappen, waar de dames rode wangen van kregen. Welkom terug en zonder veel oefenen schoot je een mooie 209 punten. Frank Hoogmans had een iets mindere avond, maar wat heet iets minder. 226 punten. Dat is dik de 9. Geen zorgen maken. Haal je even een set nieuwe pijlen en gooi de oude weg, dan komen de extra punten weer vanzelf. Op zondag tijdens de oefenmorgen, wou hij het één en ander uitproberen. Helaas maakte hij een misstap en schoot het hem in de rug. Ik heb je gewaarschuwd voor de kwaaltjes vanaf je 30ste. Maar maak je geen zorgen, het wordt alleen nog maar erger. Laat Tanya je goed verzorgen. Volgens Kevin Slaats ging het die avond totaal niet, maar dat zegt hij iedere wedstrijd en oefenavond. En nog schiet hij 236 punten. Alleen de laatse 5-serie had hij wat moeite met hem door de klikker te krijgen. Dit resulteerde er in dat menige pijl een stuk of 4 of 5 keer werd afgezet. Rechtop staan, mikken en trekken, dan komt het hoogtepunt en verlossing  vanzelf. Tja, wat moeten we nog zeggen over Steve Wijler. Det menneke schiet iedere keer weer zo rond de 240 punten, met hier en daar een afzwaaier naar nog meer punten. Ik zie je nog op afzienbare tijd 250 punten schieten (25m, 1p). Daar wil ik best een weddenschap voor aangaan. Als jullie ideeën hebben, wat die weddenschap zou moeten worden, dan hoor ik het graag. Ik heb wel wat ideeën, maar laat maar horen. Trouwens, met die 239 punten, werd Steve de hoogste schutter van deze onderlinge.

Op zondagmiddag was het de beurt aan onze voorzitter Koos Heijnen. De dag ervoor had hij een zeer goede boswedstrijd geschoten met zijn longbow. De eerste paar pijlen had hij wat moeite met het omschakelen naar de recurve. Maar zodra hij dat weer onder de knie had, ging het weer goed. Na een mindere start werden er 190 punten geschoten. Netjes gedaan, meneer de voorzitter. Nu weer oefenen met de compound. Op zondag schoot ook Henk Smolenaars de wedstrijd. Hij was uit op wraak, daar hij een aantal “mindere” wedstrijden had geschoten, met een aantal boven de 8. Dit was tevens zijn eerste wedstrijd met zijn nieuwe Prodigy (ik weet wel niet of het de RX, XT of de gewone prodigy is). Welkom bij de prodigy-club. We gaan nog wel een eigen prodigy-groeps-app beginnen met tips en trucs. Henk schoot een prima 214 punten. Goed gedaan.

Ons Genoegen 1 behaalde de eerste prijs. Ik wil iedereen bedanken voor een zeer gezellig schietweekeinde.

De volgende wedstrijd is het wereldberoemde onneuzele sjete op zondag 27-12-2015 vanaf 13:30. Het belooft weer een gezellige middag te worden. Ik hoop dat we iedereen mogen begroeten. Er staat ons wat te wachten. Op 08 januari hebben we de feestavond naar aanleiding van de concoursen en kampioenschappen die wij hebben georganiseerd. Op 10 januari schieten we het jaarlijkse oude smidse toernooi te Baexem. Het weekend daarop volgt alweer de 4de Roggelse onderling bij onze collega’s van Roos in Bloei.

Voor de uitslagen, gemiddeldes en wedstrijden verwijzen we naar www.mijnzestal.nl.

Bij deze willen we jullie namens de zestalcommissie hele fijne kerstdagen wensen en een gezond en schietrijk 2016. We kunnen met zijn allen terug kijken op een fantastisch en zeer geslaagd jaar. Veel prijzen, gezellige wedstrijden en oefendagen en georganiseerde concoursen. We gaan er volgend jaar weer een fantastisch jaar van maken, want dat kunnen we met ons allen, dat hebben we bewezen. Daarvoor wil ik ook iedereen bedanken. Ik wil niet in herhaling vallen, maar schutter of geen schutter, af en toe mee schiet of iedere wedstrijd, of je nu recurve, compound of longbow (of een combinatie van deze 3) schiet, wij zijn Ons Genoegen en daar mogen we trots op zijn.

Namens de zestalcommissie.

Harold Janshen

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Check

www.hbv-onsgenoegen.nl of www.mijnzestal.nl