Koningschieten

06 mei 2015 door Frank Hoogmans

De koningen van 2015

Afgelopen zondag, 3 mei, trokken we met 25 personen ten strijde voor de titel (jeugd)koning 2015.

 

Dit jaar hadden we zelfs een heuse primeur met Tanya van de Laar, die de wedstrijd buiten mededinging mee schoot met de compound. Dit vraagt natuurlijk om een vervolg om in de compoundklasse (en ook voor de traditionele schutters) een Koningschieten te organiseren. Om het verhaal af te maken, Tanya schoot een hele mooie 347 punten (8,68 gemiddeld per pijl).

 

Dan nu verder waar het afgelopen zondag om ging: Koningschieten met de recurve. 19 senioren, 2 jeugdleden op 25 meter en 2 jeugdleden op 18 meter schoten voor de titels. Zou Leo Pijls hem dit jaar prolongeren of gaat iemand anders met de prijs de avond eindigen?

 

Klokslag 13:40u zijn we met de wedstrijd begonnen. De eerste 5 pijlen gingen gelijkmatig op. Frank Hoogmans, Willem-Jan Timmermans, Koos Heijnen, Rik van den Beuken, Jos Bongers en Harold Janshen hadden tussen de 45 en 47 punten. Dit beloofde een spannende wedstrijd te worden. Deze euforie was helaas van korte duur. Frank schoot namelijk in de tweede 5-serie een maximale score van 50 punten. Frank ging hierna gewoon door met series van 48 en 49. Hier kon niemand tegen op boksen. Met een prachtige score van 381 punten (9,53 gemiddeld) is Frank koning geworden bij de senioren. Frank proficiat met het behalen van dit resultaat.

 

Met zo’n twee maanden schietervaring op zak, besloot ons nieuwe lid Marc Schaareman om ook de wedstrijd mee te doen. Hij zocht ook meteen een hele zware uit, met 40 pijlen. De concentratie was hier en daar wat lastig vast te houden, maar hij heeft zich zeker bewezen door een resultaat van 239 punten (5,98 gemiddeld) neer te zetten. In de zevende serie schoot hij zelfs al 45 punten. Dit kwam ook mede door de steun van zoontje Teun, die samen met moeders kwam kijken hoe hij het er vanaf bracht. Er is voor de toekomst weer een schutterke veilig gesteld, Teun heeft de kroon van de koning gedragen en de handbooguitrusting van pap al eens mogen testen!

 

Caroline Heijnen heeft na lange tijd de boog ook in de hand gepakt. Na zes series was het op en moest de wedstrijd afgebroken worden. Al met al toch 237 punten, dat is 7,9 gemiddeld behaald. Hopelijk moedigt dit resultaat haar aan om meer wedstrijden te schieten.

 

Harold Janshen wist ondanks zijn blessure, maar met de hulp van “rode” pijnstillers de gehele wedstrijd uit te schieten. Harold behaalde een mooie 348 punten (8,7 gemiddeld). Een resultaat, wat hij al lang niet meer gehaald heeft. Hopelijk heeft de nieuwe houding, de aanpassingen aan de boog en de fysio tot resultaat dat de 9 weer geschoten gaat worden.

 

Bij de jeugd op 25 meter ging dit jaar de strijd tussen Aron Smolenaars en Ben Geraets. Aron wist deze te winnen met 331 punten. Dit ondanks, dat hij de vrijdag ervoor op het veld, eventjes een klein akkefietje had met zijn boog, waardoor de latten uit de boog schoten. Dit leverde hem een kleine blessure op. De latten waren iets beschadigd, waardoor hij zijn vader Henk Smolenaars overhaalde om zijn latten aan Aron te geven. Deze aanpassing had geen negatief effect op hem. Met een gemiddelde van 8,28 per pijl mag Aron zich jeugdkoning op 25 meter noemen. Proficiat met deze titel. Henk Smolenaars wist, ondanks de kapotte latten en dat hem dit niet zou deren, 342 punten te schieten, een gemiddelde van 8,55.

 

Sinds een maand, hebben we bij de jeugd op 18 meter ook twee nieuwe leden. Dit zijn Mark Vossen en Daan Metsemakers. Ondanks dat ze pas een maand lid zijn, schoten ze gelijk de 40 pijlen mee. En dit met een verbluffend resultaat. Het werd een heuse titanenstrijd tussen de twee nieuwe schutters. Uiteindelijk won Mark met 216 punten (5,4 gemiddeld) en werd Daan tweede met 205 punten (5,13 gemiddeld). Dat de heren aan elkaar gewaagd waren bewijst het kleine verschil in puntenaantal. Mark proficiat met deze titel.

Halverwege de wedstrijd hebben we gepauzeerd met de bekende lekkere broodjes en krentenmik, vergezeld van een overheerlijke cake, verzorgd door Jacqueline en Leo Pijls (die heeft voor de bakvormen betaald).

 

Hierbij dan nog de punten van de zes hoogste in een oogopslag. Voor de volledig uitslag verwijzen we naar www.mijnzestal.nl.

 

25 meter senioren:

1. Frank Hoogmans

381 punten

9,53 gemiddeld

2. Kevin Slaats

369 punten

9,23 gemiddeld

3. Rik van den Beuken

367 punten

9,18 gemiddeld

4. Harold Janshen

348 punten

8,70 gemiddeld

5. Rutger van Bilsen

347 punten

8,68 gemiddeld

6. Henk Smolenaars

342 punten

8,55 gemiddeld (laatste: 10)

 

25 meter jeugd:

1. Aron Smolenaars

331 punten

8,28 gemiddeld

2. Ben Geraets

212 punten

5,30 gemiddeld

 

18 meter jeugd:

1. Mark Vossen

216 punten

5,40 gemiddeld

2. Daan Metsemakers

205 punten

5,13 gemiddeld

 

Na deze wedstrijd hebben we nog lang en gezellig nagepraat, waarbij er nog vele drankjes werden genuttigd.

 

Ter info:

Komende twee weken organiseren wij het eerste en tweede bondsconcours. Het eerste zestal schiet de wedstrijd op zondagmorgen 10 en 17 mei om 10:30u. Het tweede zestal schiet de wedstrijd op zaterdagmiddag 9 en 16 mei om 17:00u. Het eventuele derde zestal schiet op zondagmiddag 10 en 17 mei vanaf 14:00u.

 

Verder wordt op 14 mei van 14:00 – 17:00 uur de Archery Experience Day georganiseerd. Een initiatief van Steve Wijler, Ton Wijler en Rik van den Beuken. Hier worden alle facetten van het handboogschieten uitgelegd en gedemonstreerd (recurve, compound en traditioneel). Daarnaast kan iedereen zelf een boog in de hand nemen om te testen hoe veelzijdig en mooi deze sport daadwerkelijk is. Een echte aanrader waarbij er op blazoenen, 3d-dieren en andere attributen wordt geschoten. We hopen op een grote opkomst!

 

Namens de zestalcommissie,

Harold Janshen en Tanya van de Laar

Roggelse kampioenschappen 2015

27 april 2015 door Frank Hoogmans

Het weekend van 11 en 12 april stond in het teken van de Roggelse Kampioenschappen, de jaarlijkse afsluiting van het Onderlinge Bekerseizoen 2014-2015. Spannend was het in alle klasse.

 

Zaterdagmiddag werd de aftrap gegeven door de Dames en Veteranen. Voor Ons Genoegen deden Theo Pijls en Jacqueline Wijler mee. Met 243 en 194 punten werd er door hun niet meegestreden om de prijzen. Winnaar werd Jan Derks (HR) met 277 punten, 20 punten los van de nummer 2.

Jacqueline heeft zeer goed haar best gedaan maar het mocht helaas niet voldoende zijn voor de eerste plaats die ging naar Sabine van (HB) met 256 punten en 8 punten los van nummer 2.

 

Zondagochtend was het vroeg aantreden voor de jeugdigen. Om 10.00u werd het startschot gegeven. Er waren 5 schutterkes op 18 meter, 5 kandidaten t/m 15 jaar en 7 deelnemers in de groep t/m 18 jaar.

Bij de jongsten won Olga Sijbers (HR) met overmacht. Ze behaalde 253 punten. In groep II was het Michael Simons (HR) die de beker mee naar huis mocht nemen met 255 punten.

Bij de jeugd t/m 18jr deden van ons drie schutters mee Aron Smolenaars heeft het helaas niet waar kunnen maken om kampioen te worden maar schoot een mooie 240 punten toch goed voor de 2e plaats.

Ben Gereats schoot in het totaal 192 punten en Jasper Stokmans 172 punten.

 

Na snel een hapje gegeten te hebben, was het zondagmiddag tijd voor de Senioren van Roggel om zich te bewijzen. Ons Genoegen heeft Frank Hoogmans, Willem-Jan Timmermans, Kevin Slaats, Leo Pijls, Henk Smolenaars, Rik van den Beuken en Harold Janshen afgevaardigd. Met vier schutters hebben we ons in de top 8 geschoten, helaas niet voldoende voor de overwinning. Van begin af aan was Edwin Joosten (HR) een sterke tegenstander, die weinig ruimte liet. Met 281 punten werd hij winnaar bij de Heren. Gevolgt door Kevin Slaats met 275. Willem-Jan Timmermans schoot constant en behaalde met 272 punten een derde plaats.

 

Het eerste zestal heeft in ieder geval de beker gewonnen van de vijf onderlingen met een ruime voorsprong. De andere prijzen voor de zestallen zijn veroverd door Heideroosje.

 

Tot slot was er nog een aandenken voor de beste schutter van de dag, die zich daarmee ook Algeheel Roggels Kampioen 2015 mag noemen. Die eer kwam toe aan Edwin Joosten, de absolute topper van de wedstrijd met 281 punten.

 
Namens de zestalcommissie,
 
Kevin Slaats

 

3-tallen toernooi Heythuysen

27 april 2015 door Frank Hoogmans

Afgelopen vrijdag zijn we met 9 schutters en twee supportster afgereisd naar de banen van Onze Vrije Uren te Heythuysen. Hier wordt het jaarlijkse drietallen toernooi gehouden.

De wedstrijd begon als vanouds: Om beschadigingen aan het plafond en de bogen te voorkomen, werden er voor sommige personen de gipsplaten uit gehaald.

De overwinnaar werd deze avond Steve Wijler met een prima 236 punten. De aanmoedigen van zijn vriendin hebben de afgelopen wedstrijden geholpen. Of dit voor Steve genoeg is, om hoogste heer te worden, moeten we nog even afwachten. Kevin Slaats heeft de laatste paar wedstrijden bewezen dat er nog meer in zit. Kevin had weer een prima avond met in totaal 235 punten, ook al werd hij af en toe wat afgeleid door de opmerkingen van de medeschutters. De andere uitblinker was René Ververs die zonder te oefenen maar liefst 213 punten schoot.

Deze avond bleek weer een zeer gezellige en geslaagde avond te zijn, waarvan er hopelijk nog veel volgen.

Op naar de volgende wedstrijd, het koningsschieten, welke gepland staat voor 03-05-2015 om 13:30 uur.

Met vriendelijke groeten,

Namens de zestalcommissie, Harold Janshen

Lentetoernooi Vlodrop

27 april 2015 door Frank Hoogmans

Afgelopen zaterdag gingen we met 8 schutters en één supportster richting de Duitse grens, naar Vlodrop voor het jaarlijkse lentetoernooi.

De grote winnaar van deze avond was Steve Wijler die met 235 punten hoogste heer werd en tevens hoogste schutter van dit lentetoernooi. Hij wist, ondanks de druk van zijn vriendin en ook dankzij de aanmoedigingen van zijn vriendin, het hoofd koel te houden. Steve, petje af (niet letterlijk natuurlijk). Proficiat.

Het eerste zestal, met jeugdschutter Aron Smolenaars als invaller, behaalde een mooie 1307 punten wat hun een tweede plaats in de superieure klasse opleverde. Frank Hoogmans en Willem-Jan Timmermans waren in strijd voor de tweede plaats. Willem-Jan wist deze keer de tweede plaats op zijn naam te schrijven met 227 punten. Frank had een mooie 225 punten. Kevin Slaats had wat materiaalpech, maar wist nog steeds het geel goed te vinden. Hij eindigde de avond met 221 punten.  Voor Leo Pijls betrof het de eerste officiële wedstrijd met de nieuwe losser en oplegger. Dit ging hem goed af (ook al was er een kleine afzwaaier). Hij behaalde een mooie 208 punten. Aron eindigde met 191 punten op de zesde plaats. Invaller in het eerste zestal brengt natuurlijk de nodige druk met zich mee, maar toch netjes gedaan.

Het tweede zestal bestond deze keer uit Ben Geraets en Harold Janshen. Ben behaalde een mooie 167 punten. Ben gaat zich meer richten op de 7, waardoor hij binnenkort een vaste plaats bemachtigt  in het tweede zestal, maar zijn doel ligt nog een zestal hoger had ik afgelopen zaterdag begrepen. Bij Harold Janshen ging het, ondanks de lichamelijke klachten en persoonlijke omstandigheden weer wat beter. Als de misser richting Duitsland niet was geschoten, had hij zijn doel van de 8 gemiddeld gehaald.

Op naar de volgende wedstrijden in april:

  • 03-04-2015: 3-tallen toernooi te Heitse;

  • 04-04-2015 en 05-04-2015: 3d toernooi in de Ardennen;

  • 11-04-2015 en 12-04-2015: Roggelse kampioenschappen.

En alvast voor mei:

  • 03-05-2015: Koningsschieten (houd deze datum alvast vrij).

5e Onderlinge Bekerwedstrijd Roos in Bloei

27 april 2015 door Frank Hoogmans

Met in totaal 17 schutters hebben we afgelopen weekeinde deelgenomen aan de 5de en tevens laatste Roggelse onderling van dit jaar. Deze keer zijn we op bezoek geweest bij Roos in Bloei aan de voetbalvelden.

Grote uitblinker van deze wedstrijd was Kevin Slaats, die met een record aantal punten van 236 (met een 10 achterop) de eerste plaats wist te veroveren bij de senioren. Hij wist Steve Wijler achter zich te laten. Steve had eveneens een fantastische 236 punten, maar met een 9 achterop, dit leverde hem de tweede plaats op bij de senioren. Aan beide heren: super gedaan.

Bij de jeugd in de categorie van 16-18 jaar wist Aron Smolenaars de eerste plaats in de wacht te slepen met 200 punten. Dit resulteerde in een mooie beker en eeuwige roem.

Bijzondere aandacht gaat deze keer uit naar Yvo van de Laar. Hij wist met maar liefst 49 punten in een vijfserie een eerste personele prijs in de wacht te slepen (het hoogste aantal van dit toernooi). Helaas voor Daniëlle Heijnen kon deze prijs weer ingeleverd worden bij de club. Yvo had in totaal 208 punten met een prima score van 185 punten bij de eerste 20 pijlen. Jammer genoeg was het bij de laatste 5 pijlen helaas over. Maar,  Yvo heeft bewezen dat hij dik de 9 kan schieten en dus klaar is voor het eerste zestal.

De teamprestaties waren als volgt. Het eerste zestal heeft de tweede plaats heroverd met een totaal van 1346 punten. Het tweede zestal heeft deze eer van tweede plaats ook bereikt. Het derde zestal (afgevaardigd met 5 schutters) moest genoegen nemen met de 4de plaats in hun klasse.

Enige andere feiten:

  • Bij vader en dochter Heijnen ging Koos deze keer met de overwinning naar huis met een verschil van één punt.

  • Steve Wijler had nog de 7de personele prijs in zijn klasse (na als 2de uit de “lotingshoed”  van Jan van Roy te worden getrokken, ook nog door een clubgenoot);

  • Jacqueline Wijler had in de klasse tot 150 punten, de eerste personele prijs in de wacht gesleept;

  • Ben Geraets heeft een heel mooi gemiddelde behaald van 6,76 punten. Bijna een persoonlijk record. Proficiat.

Al met al een heel mooi weekeinde met tal van hoogtepunten, maar toch ook een dieptepunt.

Op naar de volgende wedstrijden:

  • 28-03 naar Vlodrop voor het lentetoernooi

  • 03-04 naar Heythuysen voor het jaarlijkse 3-tallen toernooi

Prijs- en Bekerschieten

04 maart 2015 door Tanya van de Laar

Door naar het welbekende Prijs en Bekerschieten. Deze middag stond in het teken van zoveel mogelijk over het gemiddelde van 2014 schieten. Die opgave bleek voor sommigen moeilijker dan verwacht.

 

Van de in totaal 19 schutters, is het 9 personen gelukt om zich te verbeteren. Rik van den Beuken lukte om exact zijn gemiddelde te schieten. De wisselbeker mag dit jaar mee naar huis met Jos Bongers, die zich met 0,62 boven zijn gemiddelde van vorig jaar, winnaar mag noemen. Coen Houben had helaas maar 40 van de 50 vereiste wedstrijdpijlen geschoten in 2014 en mocht daarom niet meedoen voor de Beker. Hij schoot maar liefst 0,83 en zou hiermee gewonnen hebben. De tweede plaats is voor Jan van Roy, die zich met 0,58 verbeterde. Derde plaats was voor Yvo van de Laar met +0,41. Grootste pechvogel is de winnaar van vorig jaar: Henk Smolenaars, die -1,06 achter zijn naam zag verschijnen.

 

Bij de jeugd heeft Ben Geraets zich knap verbeterd met 0,98 op een gemiddelde van 5,42 van 2014. De tweede plaats was voor Aron Smolenaars. 140 punten waren niet voldoende om zijn gemiddelde te evenaren.

 

Daarbij is het Prijsschieten met grote overmacht gewonnen door Maria! Met 12 punten voorsprong heeft zij zich wat lekkers uitgezocht. Nadien werd het eten allemaal verslonden door de aanwezigen. We kunnen terug kijken op een geslaagde middag!

 

Namens de zestalcommissie,

Kevin Slaats

3x18 DZR Indoor

04 maart 2015 door Tanya van de Laar

Vorige week zaterdag hebben twee drietallen deelgenomen aan het 3x18 Indoor DZR. Het eerste team, de beruchte "Strepen Neijers" (Steve Wijler, Frank Hoogmans en Willem-Jan Timmermans) waren goed voor een eindscore van 691 punten, ofwel 9,21 gemiddeld.

Steve was weer in topvorm en liet zich niet gek maken door de anderen. Een klein beetje strijd met Frank Baets (Van Buggenum Sports) zorgde er voor dat hij een prachtige score van 239 punten heeft weten te schieten. Frank Hoogmans had een totale score van 229 en Willem-Jan had 223 punten.

 

Het tweede drietal werd gevormd door Kevin Slaats, Aron Smolenaars, en Harold Janshen gebukt onder de naam “Die Lange”. Na enige discussie met het andere drietal, waar de scheidsrechter moest gaan staan (was dit ter afleiding of motivatie?!) werden er 624 punten bij elkaar geschoten. Kevin was goed voor 228 punten, Aron voor 214 punten en Harold voor 182 punten.

 

Beide drietallen hebben zich met deze punten geplaatst voor de A- finale op 15 maart a.s.

 

Namens de zestalcommissie,

Tanya van de Laar

Indoor 18 meter 100 pijlen wedstrijd

19 januari 2015 door Tanya van de Laar

Een grote uitdaging, dat is de enige omschrijving die enigszins uit kan drukken wat de schutters voor zich zagen bij aanvang van de Indoor 18 meter 100 pijlen wedstrijd. Tien schutters, negen recurvers en één compounder, hebben deze kans gegrepen.

 

Volgens het systeem van de NHB werd de wedstrijd geschoten. Een korte toelichting: de schutter krijgt een letter (A, B of C) toegewezen. In de volgorde van schieten zit natuurlijk wel een logica. Eerste ronde A-B-C, tweede ronde B-C-A, derde ronde C-A-B, enz. Iedere ronde worden drie pijlen geschoten, waar de schutter twee minuten de tijd voor krijgt. Dit wordt 33x herhaald. De honderdste pijl wordt apart geschoten en hieraan had de organiserende vereniging Vriendschap en Strijd Hunsel een ludieke verrassing verbonden.

 

Voor Ton Wijler was zijn eerste indoor wedstrijd compound zeker niet onverdienstelijk. Met een score van 904 punten heeft hij veel recurvers overtroffen. Door de kracht van 60 pond was hij genoodzaakt om de pijlen telkens te smeren, anders was het onmogelijk om ze uit het pak te trekken.

 

Rene Ververs had zich super voorbereid, in de zes proefpijlen moest hij zijn vizierstand zoeken voor 18 meter. Geheel in eigen stijl (lees: op de klompen) schoot hij 817 punten, wat dus een gemiddelde van 8,17 oplevert.

 

Steve Wijler heeft ’s middags zijn nieuwe boog af laten stellen bij VBS en deze verder ingeschoten tijdens deze wedstrijd. Hij heeft bewezen dat ook in dit nieuwe materiaal ontzettend veel punten zitten. Met een score van 928 punten behaalde hij een derde plaats.

 

Gelukkig voor Koos Heijnen kon hij zijn reserves aanvullen met gekookte eieren. Hij behaalde de voorlaatste plaats met 680 punten. Voor zijn laatste schot werd hij beloond met een heuse kip. Meerdere schutters hadden dit geluk en dit deed oude anekdotes nieuw leven inblazen.

 

Uitblinker van de wedstrijd is Frank Hoogmans, die met 934 punten hoogste schutter werd. En dan ook nog durven stellen dat er meer punten hadden ingezeten, als hij niet die misser had geschoten op de klikker van de buurman.. Volgend jaar weer een kans.

 

De aanvang van de wedstrijd was 17.00u, pas na tienen werd de honderdste pijl verschoten. Het begin van de wedstrijd was het voor velen nog zoeken naar het ritme, later op de avond speelde vermoeidheid een rol. Een lange zit voor de supporters, maar een fantastische ervaring voor de deelnemers.

 

Namens de zestalcommissie,

Tanya van de Laar

4e Onderlinge Bekerwedstrijd Buitenlust

19 januari 2015 door Tanya van de Laar

Afgelopen weekend hebben de schutters van Ons Genoegen de gelegenheid gehad om deel te nemen aan de 4e ronde van de Roggelse Onderlinge Bekerwedstrijd. Ditmaal was het de gelegenheid voor Buitenlust om deze wedstrijd te organiseren.

 

Zestien schutters van onze vereniging hebben meegedaan. Ons eerste zestal heeft met 1351 punten (= 9,01 gemiddeld) de overwinning behaald. Frank Hoogmans greep net naast de beker bij de Heren met 232 punten.

 

De volgende ronde zal georganiseerd worden door Roos in Bloei.

 

Namens de zestalcommissie,

Tanya van de Laar

Oude Smidse toernooi Baexem

12 januari 2015 door Tanya van de Laar

Zondagmiddag hebben we de eerste wedstrijd van het nieuwe jaar geschoten met zeven deelnemers van Ons Genoegen. Traditiegetrouw zijn we voor het Oude Smidse toernooi afgereisd naar Baexem.

 

De strijd tussen Steve Wijler en Frank Hoogmans is meteen losgebarsten. Nu Steve niet meer tot de jeugd behoord, had hij zijn zinnen op de overwinning bij de heren gezet. Frank schoot zijn eerste wedstrijd met het nieuwe Hoyt middenstuk en wilde graag presteren. De resultaten gingen gelijk op. Met 234 punten werd Frank Hoogste Heer en met 230 punten moet Steve met een tweede plaats genoegen nemen.

 

Uitblinker van de dag werd Rene Ververs, die zijn persoonlijk record met meer 14 punten heeft verbeterd. Hij schoot een mooie 218 punten, prima resultaat om in het eerste zestal mee uit te komen!

 

Namens de zestalcommissie,

Tanya van de Laar